Büyükşehirde Yol- Su Çalışmaları

Büyükşehirde Yol- Su Çalışmaları

Başkan Yılmaz,” OSKİ’ye devrilen abone sayısı tam 206 bin. Aslında 215 bindi, ama bazı ilçelerimizde halen devir gerçekleşmedi. 5 ay geçtiği halde biz ilçelerdeki 206 bin aboneyi ancak alabildik.10 ton suyu kullananla bir ton suyu kullananın ücretinin ayn

Büyükşehirde Yol- Su Çalışmaları
 
Ordu Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığından alınan bilgilere göre;

Ünye Yenikent mahallesinde, Yenikent- Ekincik arası 4.5 km asfalt,

Yenikent- Dağköy arası 2 km asfalt,

Yüceler -Gölceğiz -Sarıhalil hattında 8 km yol bakım çalışmasının devam ettiği,

 Yeniköy -Dereköy -Ortaköy grup yolunda 6.5 km asfalt ve ayrıca 10 km bakım,

Saraycık mahalle yolunda 4 km asfalt bakımının yanı sıra 4 km asfalt çalışmasının tamamlandığı öğrenildi.Öte yandan Ordu Büyükşehir Belediyesi İkizce- Devecik yolunda 3.5 km  asfalt,

İkizce- Kurtköy-Şenbolluk yolunda ise 6.2 km asfalt,

Çaybaşı’nda ise İlküvez-Kapılı arası 3 km asfalt bakım çalışması,

 Akbaba-İlküvez yolunda 20 km reglaj çalışması,

Göksu, Kapılı, İçeribükü ve Köklük, mahalle yollarında ise 20 km reglaj çalışması gerçekleştirdi.

Ordu Büyükşehir Belediyesinin Akkuş ilçesinde de birçok noktada yol çalışmalarının devam ettiğini belirten yetkililer;

 Akkuş-Yeşilgüneycik-Damyeri-Tuzak-Kumru bağlantı yolunda 10 km stablize kaplama,

 Kurtboğaz-Kuşçuvaz yolunda 8 km stablize kablama, Yeşilgüneycik-Damyeri yolunda 7 km asfalt bakımı,

Akkuş-Çaldere-Salman yolunda ise 8 km asfalt bakım çalışması yapıldığını açıkladılar.



SU’DA TASARRUF YAPAN KAZANÇLI ÇIKACAK…

Başkan Enver Yılmaz, yerel televizyon kanallarının ortak yayınladığı canlı programın konuğu oldu. Gündeme ilişkin konularda kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Başkan Yılmaz,” 10 ton suyu kullananla bir ton suyu kullananın ücretinin aynı olmaması lazım” dedi.

Altaş TV, TV52, ORT ve BTV’den canlı olarak yayınlanan programda, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden, Ordu Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulunan Başkan Enver Yılmaz, son yıllarda yaşanan kuraklık ve susuzluk konusunda da Ordu Büyükşehir Belediyesinin hayata geçireceği yatırımlar konusunda bilgiler verdi.

Son 60 yılın en kurak ve susuz Ağustos aylarından birini yaşadıklarını belirten Başkan Enver Yılmaz, su ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

“GELİR GELMEZ MÜDAHALE ETTİK”

Şuan itibari ile su gözlerimiz bile kurudu. Çok ciddi bir kuraklık var. Biz müdahale ettik gelir gelmez. Nereye müdahale ettik, Kumru’ya, Perşembe’ye, İkizce’ye, Korgan’a ve Ulubey’e müdahale ettik. Geçtiğimiz yıl Perşembe ilçesinde, şu gün şu saat itibari ile su akmıyordu, ama bu yıl su akıyor. Yeterli mi? Elbette değil. Bu yıl su meselesine dair pansuman tedbirlerimiz oluyor. Geçici tedbirler olacak dedim. Fakat “Gelecek yıldan itibaren Ordu’nun yüzde 85 veya 90’lara varan su meselesinin çözümünü yüzde yüzlere çıkmasını hedefliyoruz” demiştik.

“BİZ SU FİYATLARINA ZAM YAPMADIK”

Bu çerçevede yaptığımız ilk iş; Büyükşehir olarak ilçe belediyelerindeki su abonelerini Büyükşehir’e geçirmek oldu. OSKİ’ye devrilen abone sayısı tam 206 bin. Aslında 215 bindi, ama bazı ilçelerimizde halen devir gerçekleşmedi. 5 ay geçtiği halde biz ilçelerdeki 206 bin aboneyi ancak alabildik. Belediye’ye kayıtlı Mahallelerdeki su abonelerini devir aldık, fakat köy abonelerinin su abone ve sayaç işlemlerini halen Büyükşehir’e geçiremedik. Buna yönelik çalışmalar halen devam ediyor. Dolayısı ile devam eden bir süreç var. İkincisi; Seçimden önce ve seçimden sonra belli bir müddet, bazı yerlerde 6 ay, bazı yerlerde 3 ay,  bazı yerlerde2 ay su sayaçları sistemden dolayı okunamadı. Dolayısı ile devir işlemleri ve okunamamadan dolayı bir birikme oldu.  Su tarifelerinden de bahsetmek isterim. Altınordu’da 30 Mart öncesi 1 metreküp su ücreti 3.05 TL idi. Sahil ilçelerinde ise ortalama 2.55 TL. idi. Biz bu ortalamayı 2.03 TL’de sabitlemek üzere bir denge kurduk. Yani Altınordu’da 3.05 TL. olan su 2.03 TL’ye düştü. Diğer ilçelerde 2.55 TL olan su ücretleri de 2.03 TL’ye düştü. Dolayısı ile su fiyatlarına biz zam yapmadık. Su fiyatlarında sahil kesimlerde biz ciddi derecede bir indirim yaptık. Diğer Büyükşehirler ile kıyasladığımızda bizde 1 metreküp suyun fiyatı 2.03 TL. iken İstanbul’da 4 TL’dir.

“VATANDAŞ BAHÇESİNİ HORTUMLA YIKIYOR”

 Peki buradaki sorun ne. Buradaki sorun eski yönetim zamanında 1 ton su harcayanla 100 ton su harcayan aynı fiyatı veriyordu. Fakat kişi başı harcanması gereken ortalama su tarifesi var. Bu bütün modern şehirlerde bellidir. Dolayısı ile biz suda bir fiyatlama yaparken aynı zamanda suda tasarrufta sağlamamız lazım. “3.05 TL. su parası veriyorum istediğim gibi suyu kullanırım. Aracımı da yıkarım, kapımı da yıkarım, bahçemi de sularım” mantığı ile suyu özellikle yaz döneminde; Temmuz, Ağustos ve Eylül döneminde bu amaç dışında kullananlara da doğal olarak Belediyenin de bir müdahalesi olması lazım. Zaten kuraklık yaşıyoruz. Vatandaş bahçesini hortumla suluyor. “Efendim ben paramı veriyorum” diyor haklı olarak.

“TASARRUF YAPAN KARLI ÇIKACAK

Ama bizde diyoruz ki; asgari ihtiyaçlar dışında su kullanan hemşerilerimizin suyunda bir pahalılığın olması lazım. 10 ton suyu kullananla bir ton suyu kullananın ücretinin aynı olmaması lazım. Bütün Büyükşehirlerde bu durum böyledir. Ama daha önce Ordu bu yöntem ile bunu yapmamıştı. Şimdi biz ne yaptık. Ordu birinci kademede, yani 10 tona kadar kullanması gereken suda 2.03 TL’lik tarife geçerli. Ama 10 tondan sonra bu fiyat 3.50 TL’ye veya 3.77 TL’ye çıkabilir hale geldi. Bu yüzden bu faturalar 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Büyükşehir olarak ilk defa sayaç okuma ve sayım yaptık. Bu sayaç okuma ve yazımda da bu türlü fiyat farkları oluştu. Bu fiyat farklarının içerisinde bakımı var, onarımı var, atık suyu var. Zaten gelen suyun hepsinde hangi kademede neyin olduğu belli.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.