Egzoz Gazına Dikkat...

Egzoz Gazına Dikkat...

Büyükşehir Belediyesi, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen egzoz gazları konusunda vatandaşları uyararak, özellikle karayolları üzerindeki orta refüjler, ada ve yol kenarlarında bulunan yeşilliklerde hayvanları otlatanların, hem hayvanlarına hem de be

DİKKAT! EGZOZ GAZI, BESİN ZİNCİRİ YOLUYLA DA İNSANI ZEHİRLİYOR

22294

Ordu Büyükşehir Belediyesi, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen egzoz gazları konusunda vatandaşları uyararak, özellikle karayolları üzerindeki orta refüjler, ada ve yol kenarlarında bulunan yeşilliklerde hayvanları otlatanların, hem hayvanlarına hem de besin zinciri yoluyla insanlara büyük zararlar verdiklerini, ayrıca trafik açısından da büyük tehlikelere yol açtıklarını duyurdu.

                Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada karayolları üzerinde seyreden araçlardan kaynaklı egzoz gazları ve tozların, canlılar üzerinde olumsuz etkilere yol açtığı belirtilirken, bu gazların içeriğinde bulunan hidrokarbon, azot oksit, kurşun, CO (karbon monoksit) ve tozların, hava kalitesi ve canlı sağlığı üzerinde olumsuz etkiler meydana getirdiği ifade edildi.

Yazılı açıklamada; “ Egzoz gazı ile birlikte canlılarda hidrokarbonlar, azot oksitler, kurşun gibi kirleticiler vücutta birikerek solunum fonksiyonlarının bozulmasından, nörolojik problemlere, hatta ilerleyen dönemlerde kansere kadar birçok sağlık problemini beraberinde getirir. CO ise kanda oksijenin yerine geçerek tüm vücuda yayılır ve kası sürede ölüme neden olur. CO ’in renksiz, kokusuz ve havayla aynı yoğunlukta olması bu kirleticinin fark edilmesini engellemektedir. Ordu il sınırları içindeki karayolu orta kaldırım (refüj) ve aralarında beslenen hayvanlar sürekli egzoz gazı ve toza maruz kalmaktadır.

Bu zararlı maddeler hayvanların iç organlarında birikerek hem hayvanlara hem de besin zinciri yoluyla insanlara geçmekte ve sağlık sorunları ortaya çıkarmaktadır. İnsan, hayvan sağlığı ve trafik güvenliği için tehlike oluşumuna sebep olan hayvanların; karayolları orta kaldırım, ada ve yol kenarlarında otlatılmaması önemli duyurulur” denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.