600 Bin Kovan 18 Bin Ton Bal

600 Bin Kovan 18 Bin Ton Bal

.... 600 bini Ordu’da ve 18 bin tonunu sizler üretiyorsunuz. 100 bin kovan bizim sınırlarımızda, 400 bin tonu ise diğer illerde. ‘Arı gibi çalışmak’ tabiri nerde kullanılır diye düşünsek bu Ordulu arıcılar için

600 Bin Kovan 18 Bin Ton Bal

 

 

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından arıcıları bilgilendirme paneli düzenlendi.

 

Grand Tesk Otel’de gerçekleştirilen panele, Vali Kenan ÇİFTÇİ, Milletvekilleri Enver YILMAZ, Fatih Han ÜNAL, Belediye Başkan Yardımcısı Özer KARADAĞ, İl Genel Meclis Başkanı Engin 

 

Arıcıları bilgilendirme panelinde bir konuşma yapan Vali Kenan ÇİFTÇİ, ”Ordu’da göreve başladığımda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüze ilk talimatım; tarımda neler yapabiliriz? Nerde olabiliriz? bunların çalışmasının yapılmasıydı. Birlik Başkanlarımızla, Üniversite camiamızla beraber arkadaşlarımız oturdular hangi köyde, hangi beldede, hangi ilçede, hangi ürünü yetiştirirsek daha fazla kar elde edebiliriz? Hangi florada çiçeklerimizden neler elde edebiliriz? Bunların çalışmasını yaptılar. Bu çalışmaları dijital ortamda İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüklerine ve siz değerli çiftçilerimize ulaştırmak üzere dağıtımlarını yaptılar. İkizce vadisinde kesme çiçekçiliğin uygun olacağını üniversitemiz söyledi. Bir başka vadide balıkçılık, bir başka vadide fındıkçılık, bir başka vadide de Ordu Hurması gibi onlarca çeşit lokal olarak belirlendi” dedi.

Aynı zamanda balda da birinciyiz. Türkiye’de 6 milyon kovandan bahsedildi.

 

Bunun 600 bini Ordu’da ve 18 bin tonunu sizler üretiyorsunuz.

100 bin kovan bizim sınırlarımızda, 400 bin tonu ise diğer illerde. ‘Arı gibi çalışmak’ tabiri nerde kullanılır diye düşünsek bu Ordulu arıcılar için kullanılır diye düşünüyorum. Arı gibi çalışıyorsunuz. Valisi olmaktan gurur duyduğum Orduluların arıcılarından da gurur duyuyorum. Hem kovanda, hem de üretimde birincisiniz. Arı gibi çalışmak sizin alnınıza yapışmış oda çıkmaz artık” diye konuştu.

 

“Bal ve arı üretimi sadece sizi değil, ilin tamamını ve tüm sektörleri, turizmi, nakliyeyi, orman sektörünü ilgilendiriyor. Turist geldiğinde bal yiyecek, sizin ürettiğiniz ürünü yiyecek. 

 

Vali ÇİFTÇİ, “Kendi üstüme düşen konularla bizatihi ilgileneceğim. Bir projede hesapladık sadece 15 bin kişi çalışacak ve ekmek yiyecek. Bir istihdam alanı oluşacak” diyerek, ihracatla birlikte gelirin de katlanarak artacağına dikkat çekti.

 

Vali ÇİFTÇİ, ”Bu organizasyonu yapan, dertlerinizi, tasalarınızı anlatabileceğiniz ortam oluşturan bütün yönetime can-ı gönülden teşekkür ediyorum. İnşallah var olan sorunlarınız çözülür. Yüzünüzden hem şimdi, hem ömür boyu aileniz ve etrafınızla beraber gülücükler eksik olmaz. Hepinize bol kazançlar diliyorum” dedi ve sözlerini tamamladı.

 

“Ordu 114 bin kayıtlı çiftçisiyle tarımda önemli bir yere sahip. Zor coğrafi şartlara rağmen, yeşil altın diye adlandırılan fındık ürününe de ev sahipliği yapıyor. 2 bin üreticisi,6 bin ton üretimi ile kivi’de ikinci sırada. Su ürünlerinde ise 1.500 ton üretim gerçekleşiyor. Ceviz, hurma, kesme çiçekçilik ve çilek gibi ürünlerde de alternatif ürün çeşitlendirmesi noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz” diyerek, sözlerine başlayan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Musa SAĞLAM, arıcılara makine ekipman desteği konusunda yardım yapıldığını, 5 bin 400 adet polen tuzağı dağıtıldığını söyledi ve tarımsal desteklemede Ordu’ya girecek paranın 290 milyon TL olduğunu kaydetti.

 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri YILMAZ ise, “Birlik olarak önemli mesafeler aldık. 79 İl Birliğimiz, 56 bin üyemiz var. 6,5 milyon arı kovanımız bulunurken 94 bin ton bal üretimi gerçekleştiriyoruz. Çin’den sonra bal üreten ikinci ülkeyiz” dedi.

 

Gezginci arıcıların konaklama sorunu yaşadığını anlatan YILMAZ, “Arıcıların yüzde 75’ini gezginci arıcılar oluşturuyor. 94 bin ton bal üretiminin 80 bin tonunu gezginci arıcılarımız üretiyor. Arıcılarımız artık bilinçlendi” diyerek, arıcıların ürettikleri ballara mutlaka barkot yapıştırmaları gerektiğinin altını çizdi.

 

Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Necati AYDIN, konuşmasında her yıl düzenlenen panellerle arıcıların sorunlarının dile getirildiğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti.

 

Geçtiğimiz günlerde Ankara’da yapılan toplantıda arıcılara yönelik 5 yıllık eylem planı hazırlandığını ve önemli kararlar alındığını belirten AYDIN, 2014 yılı içerisinde arıcılık ıslah projesinin de başlayacağını sözlerine ekledi.

 

Panel, propolis ile ilgili sunum, TKDK tarafından proje bilgilendirmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüyle sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.