Edebiyat Festivali Start Aldı…

Edebiyat Festivali Start Aldı…

OBKT Salonunda düzenlenen Açılış Törenine Vali Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı J.Alb.Şeref Çakmak, Başkan Seyit Torun, Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı, Belediye Başkan Yardımcısı Özer Karadağ, Belediye Meclis Üyeleri, davetliler ve yurt içi ve yurt dışından

Edebiyat Festivali Start Aldı…

4.Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali bugün başladı. Festivale yoğun ilgi gösterilmesi dikkat çekerken, havaların yağışlı olması nedeniyle Festival Kortej Yürüyüşü yapılamadı.

Türk ve dünya edebiyatından 73 şair ve yazarın katıldığı festival’de program gereği yapılacak olan kortej yürüyüşü havaların yağışlı olması nedeniyle gerçekleştirilemedi.

OBKT Salonunda düzenlenen Açılış Törenine Vali Kenan Çiftçi, Garnizon Komutanı J.Alb.Şeref Çakmak, Başkan Seyit Torun, Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı, Belediye Başkan Yardımcısı Özer Karadağ, Belediye Meclis Üyeleri, davetliler ve yurt içi ve yurt dışından çok sayıda şair ve yazar katıldı.

Ordu Belediyesi ve OFSAD işbirliği ile “Kent ve Yaşam” adlı fotoğraf Sergisinin Açılışı ve kokteyli düzenlendi. Kokteyl’in ardından Festival Koordinatörü Şinasi Tepe’nin açılış konuşmasını yaptığı törende sırasıyla, Yazarları adına Feridun Andaç, Yurt Dıyından gelen konuklar adına Azita Ghahreman, ODÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ahmet Ali Bayhan, Başkan Seyit Torun ve Ordu Valisi 


Kenan Çiftçi konuşmaları ile Festival hakkında görüşlerini açıkladılar.

Başkan Seyit Torun, bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdikleri Edebiyat Festivalinin, Ordu insanının yaşam tarzını, hayata bakışını, sanata ve sanatçıya verdiği önemi gösteren en önemli etkinliklerden biri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;

“Sayın Valim, protokolümüzün değerli temsilcileri, değerli konuklarımız, değerli basın mensupları, kültürün ve sanatın kenti Ordu’dan Uluslararası Edebiyat Festivalimizin dördüncüsüyle hepinize merhabalar.

Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana geçmişten bu güne adı kültür ve sanatla anılan Ordumuzun bu özelliğini birkaç adım daha ileriye götürmek adına çalışmalar yaptık. 1964 yılından beri perdelerini kapatmayan bu tiyatroda Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivalini, Ordumuza görsel güzellikler kazandırmayı amaçlayan Uluslararası Taş Heykel Sempozyumunu ve bugün dördüncüsünü düzenlediğimiz

Uluslararası Edebiyat Festivalini gerçekleştiriyor olmanın haklı gururu içindeyiz. Bütün bu faaliyetlerdeki temel amacımız gençlerimizi, çocuklarımızı ve tüm Ordu halkını ülkemizden ve dünyadan sanatçılarla ve edebiyatçılarla buluşturmak, gelecek nesillerimizin hamurunun kültür ve sanatla yoğrulmasına katkıda bulunmaktır.

Üstlenmiş olduğu misyonuyla Türkiye’de eşi olmayan Ordu Belediyesi Dünya Yazarlar Evi’ni geçen yılki edebiyat festivalimizde hizmete açtık. O günden bu güne bu girişimimizin meyvelerini toplamaya başladık. Yazarlar evinde açtığımız yaratıcı yazarlık atölyelerine her yaş grubundan edebiyatsever katıldı. Bunun yanında tarih atölyemizin düzenlediği kültür ve tarih gezileri ve sözlü tarih çalışmaları ile Ordu’nun tarihine bir ayna tutulmuş ve gelecek nesillerimize aktarılmak üzere kültürel bir arşiv oluşturulmaya başlanmıştır. Üniversite öğrencilerimizin oluşturduğu felsefe grubu da çalışmalarını yazarlar evinde devam ettirmektedirler. Önümüzdeki dönemde de roman, öykü ve şiir atölyesi, reklam yazarlığı, medya yazarlığı, gezi yazarlığı, senaryo 

yazarlığı atölyelerini açmayı ve film günleri başlatmayı planlıyoruz. Atölyelerimize katılan kursiyerlerimizin yapmış olduğu çalışmalar ilk sayısını yayınladığımız “yazıevi” adlı dergimiz ile sanat, edebiyat ve tarih sevenler ile paylaşılmıştır ve belirli aralıklarla paylaşılmaya devam edecektir.

Bu yıl edebiyat festivalimizin konusu “edebiyat ve sinema” olarak belirlenmiştir. Geçmişten günümüze birçok eser sinemaya hatta dizilere uyarlanmıştır. Hepimiz hayalimizde canlandırırız okuduğumuz kitapları dolayısıyla büyük bir merakla izleriz bu uyarlamaları.

Fakir Baykurt’un Yılanların Öcü, Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu ve benzeri birçok değerli eser sinemayla edebiyatın hafızalarımızda yer eden buluşmalarıdır.

İnsan ruhunun derinliklerine seslenmeyi amaç edinmiş siz değerli yazar, şair, senarist ve yönetmenlerimizi Ordumuzda ağırlamaktan, edebiyatın ve sinemanın ışıklı dünyasında sizlerle yan yana olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumuzu belirtmek istiyor, hepinize ayrı ayrı hoş geldiniz diyorum.”

Son konuşmayı ise Ordu Valisi Kenan Çiftçi yaparken bu festivalin bir köprü görevi görmesi temennisinde bulundu. Vali Kenan Çiftçi ise Konuşmasında şu görüşlere yer verdi; “Hepinizin de bildiği üzere bu yılki konusu “Sinema Yazarlığı” olan 4. Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali’ne;

Yunanistan, Hırvatistan, Bulgaristan, Sırbistan, Slovakya, Suriye, İran, Cezayir ve Türkiye’den birçok şair ve yazar katılacak. Onları güzel Ordu’muzda ağırlamaktan gurur duyacağız.

Bu, farklı coğrafyalardan gelerek festivalimize renk katacak olan sanatçıları ve eserlerini hep beraber, merak ve zevkle izleyip, dinleyeceğiz.

İnsanoğlu, yaratılışı gereği hep iyiyi, güzeli ve estetik olanı aramıştır. Bir sanatçı olgunluğuna ulaştığında da  “Duygularımı, en güzel şekilde ve nasıl ifade ederim” düşüncesiyle yüreğindeki güzellikleri yansıtmıştır eserlerine.

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın tabiriyle “Bir dilin çiçeği” olan şiir ve sanat eserleri festivaller aracılığıyla farklı diyarlarda ve farklı renklerde açar tıpkı bu yıl 4.sü düzenlenen “Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali’nde olduğu gibi.

Kimi duygular hikâye olur, roman olur, deneme olur, sinema senaryosu olur, şiir olur ve farklı renklerde açarlar farklı iklimlerde ve farklı yüreklerde.

 Kimi duygular İstanbul olup aşka dönüşür Necip Fazıl’ın mısralarında:

Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar;

Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar.

İstanbul benim canım;

vatanım da vatanım... İstanbul,  İstanbul!..

Şiir yürekte başlar yürekte pişer ve yürekte olgunlaşır; tıpkı Nazım Hikmetin mısralarında olduğu gibi:

Tahir olmak da ayıp değil Zühre olmak da…

Hatta sevda yüzünden ölmek de ayıp değil.

Bütün iş Tahir’le Zühre olabilmekte;

yani yürekte.

 Yine, bir başka şairimiz Cahit Sıtkı Tarancı’nın mısralarında hayal ettiğimiz ideal bir dünyaya dönüşür duygularımız:

“Memleket isterim;

Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun,

Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim;

Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun,

Olursa bir şikâyet (varsın) ölümden olsun.”

Kıymetli davetliler!

Güzel olan her şeye olduğu gibi, sanata ve sanatçıya her zaman gereken değeri veren ve vermeye devam edecek olan Ordu halkı bu yıl 4. düzenlenen Uluslararası Ordu Edebiyat Festivali’ne ev sahipliği yapmaktan onur ve mutluluk duymaktadır.

Biliyor ve inanıyoruz ki; Yunanistan, Hırvatistan, Bulgaristan, Sırbistan, Slovakya, Suriye, İran ve Cezayir gibi değişik ülkelerden ve ülkemizin farklı şehirlerinden gelerek bizleri edebiyat ve sanatın gizemli dünyasında yolculuğa çıkaracak olan sanatçılarımızın birbirinden güzel eserleriyle coşacaktır yüreklerimiz.

 Mustafa Kemal Atatürk, edebiyatın ve sanatın önemini ne güzel vurgulamıştır şu sözleriyle:

“Edebiyat denildiği zaman şu anlaşılır: Söz ve manayı, yani insan dimağında yer eden her türlü bilgileri ve insan karakterinin en büyük duygularını, bunları dinleyenleri veya okuyanları çok alakalı kılacak surette söylemek ve yazmak sanatı. Bugün içindir ki edebiyat, ister nesir halinde olsun, ister nazım şeklinde olsun, tıpkı resim gibi, heykeltıraşlık gibi, bilhassa musiki gibi, güzel sanatlardan sayıla gelmektedir.’’

M. Kemal Atatürk’ün sanatçıya verdiği değeri anlatan şu anekdotu da sizlere sunmadan geçemeyeceğim:

İstanbul şehir tiyatrosu sanatçılarının oyunlarından birini seyretmesinin ardından oyunda rol alan sanatçıları Çankaya Köşkü’ne davet eder. Sanatçıların hepsini taltif eder, onları ayrı ayrı över ve ödüllendirir .

 Ayrılma vakti gelince Reşit Galip sanatçılara, Köşk’ten Atatürk’ün elini öperek ayrılmalarını söyler. Atatürk ise bu duruma karşı çıkar ve şu şekilde tepki verir:

''Hayır, sanatkâr el öpmez sanatkârın eli öpülür.''

diyerek sanata ve sanatçıya verilen değerin en veciz bir örneğini sergilemiştir.

Br kültür, sanat ve edebiyat kenti olma yolunda emin adımlarla hızlı bir şekilde ilerleyen güzel Ordu’muzda, açılan yerel ve ulusal kitap fuarlarının yanı sıra böylesi bir Uluslararası Edebiyat Festivali’nin düzenleniyor olması da bizleri oldukça mutlu etmiş ve gurur duymamıza vesile olmuştur.

 

Değerli Ordulular!

Başta, Sayın Belediye Başkanımız olmak üzere, bizlere bu Uluslararası onuru ve mutluluğu yaşatan, bu güzel organizasyonda emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür eder, şükranlarımı sunarım.”

Açılış konuşmalarının ardından “Sinema ve Edebiyat” konulu panel gerçekleştirildi. Üstün Akmen’in Moderatör’lüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak, Füruzan, Tayfun Pirselimoğlu, Orhan Alkaya, Arif Keskiner, Vecdi Sayar ve Abdulkadir Abdelli yer aldı.




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.