3 Ekimde “Eski Vali Konağı” Tamam

3 Ekimde “Eski Vali Konağı” Tamam

1853 yılında inşa edilen, 1937-1977 yılları arasında 40 yıl hapishane olarak kullanılan, kentsel sit alanı içerisinde yer alan ve tamamı kesme taştan yapılmış olan Kilise’nin tüm bölümlerini gezerek İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN’den bilgi aldı


Taşbaşı Mahallesi Sıtkıcan Caddesi’nin girişinde yer alan,19. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı mimarisiyle yapılan, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren 1970’li yılların başına kadar Valilik Konutu olarak kullanılan ve restorasyonu yapılacak olan “Eski Vali Konağı” binası ile tarihi “Eski Kilise Binası”nda,  Vali Kenan ÇİFÇTİ, incelemelerde bulundu.

 

 

3 Ekimde “Eski Vali Konağı” Tamam

 

Vali ÇİFTÇİ ilk olarak, Ordu’nun ilk Valisi Fazıl ÖZELÇİ’den itibaren, 1973 yılına kadar 31 Vali’nin konut olarak kullandığı “Eski Vali Konağı”nı ziyaret etti. Vali Kenan ÇİFTÇİ’nin inceleme gezisine, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN ile Müze Müdürü Neşe ÖNCÜL eşlik etti.

 

Ordu’nun tescilli yapılarından birisi olan “Eski Vali Konağı” binasının tüm katlarını ve odalarını tek tek gezen Vali ÇİFTÇİ, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN’den bina ile ilgili bilgiler aldı.

 

“Eski Vali Konağı” Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ayrılan ödenek ile 22 Haziran 2013 tarihinde proje ihalesi yapıldı. 3 Temmuz 2013 tarihinde yer teslimi yapılan işin süresi ise 90 gün.

Vali Kenan ÇİFÇTİ, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Ordu Valiliği’nce Sokak Sağlıklaştırması çalışmaları yürütülen Sıtkıcan Caddesindeki tarihi evleri ve Menekşe Sokakta bulunan tarihi eski Kilise binasında incelemelerde bulundu.

 

Vali ÇİFTÇİ, 1853 yılında inşa edilen, 1937-1977 yılları arasında 40 yıl hapishane olarak kullanılan, kentsel sit alanı içerisinde yer alan ve tamamı kesme taştan yapılmış olan Kilise’nin tüm bölümlerini gezerek İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN’den bilgi aldı.

Vali Kenan ÇİFTÇİ, eski kilise binasında yaptığı inceleme gezisinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Sıtkıcan Caddesi ve Menekşe Sokağı dolaştıktan sonra, eski Vali Konağı ve eski Kilise binasını gördükten sonra keşke Ordu’ya geldiğim ilk gün buraları gezseydim dedim. Orduya gelen turistler bizim bu sokağımızı bilseler, bu sokaktan çıkmazlar ve burada bir günlerini geçirirler. Binalar hem orjinal, hem de teknik yönden donanımlı” diye konuştu.

 

“1800’lü Yıllarda Havalandırma Bacaları Yapılmış”

Eski Vali Konağı’nın restorasyonunun proje aşamasında olduğunu ve Eylül ayında biteceğini söyleyen Vali Kenan ÇİFTÇİ, paranın hazır olduğunu, ihaleye çıkılıp restorasyon işi bittikten sonra nasıl değerlendirileceği konusunda ise işin uzmanlarına sorulacağını ifade etti.

 

“Ordu’yu ve Güzelliklerini Mutlaka Görün”

 

Vali ÇİFTÇİ, ”Eski Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY bu işin uzmanı ve Ordulu. Bu nedenle Ordu yaşam tarzı ile turizmi birleştirip buranın değerlendirilmesi konusunda önerilerde bulunacaktır” diyerek, turizmi sevenlere, tarihi yapıyı sevenlere, bu tür sokaklarda gezmeyi sevenlere çağrıda bulundu: ”Gelin, Orduyu ve Ordu’nun bu sokaklarını, tarihi konaklarını, kilisesini görün ve bahçesinde denize nazır çayınızı yudumlayın.”

 

Vali ÇİFTÇİ, Altıneller Konağı Ziyaret Etti

 

Vali Kenan ÇİFTÇİ, Eski Vali Konağı ile tarihi Eski Kilise binasında incelemelerde bulunduktan sonra aynı güzergahta bulunan Altıneller Konağı’na da uğrayarak evin sahiplerinden Kemal ALTINEL ile sohbet etti. Vali ÇİFTÇİ, evde yaşayanlara ait fotoğrafların ve eski eşyaların yer aldığı Konakla ilgili bilgiler aldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.