Rektör Yarılgaç  İşbirliği Gezisinde

Rektör Yarılgaç İşbirliği Gezisinde

Bazı akademik projeler ve “Balkans Between East and West” konferansı kapsamında Kosova’da bulunan Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, Yrd. Doç. Dr. Recep SIRALI ve Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ’tan oluşan ODÜ heyeti

Bazı akademik projeler ve “Balkans Between East and West” konferansı kapsamında Kosova’da bulunan Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Zeki BOSTAN, Yrd. Doç. Dr. Recep SIRALI ve Yrd. Doç. Dr. Salih OKUMUŞ’tan oluşan ODÜ heyeti Kosova, Arnavutluk ve Makedonya’da bulunan üniversiteler ile eğitim işbirliği protokolleri kapsamında incelemeler gerçekleştirdi.

Rektör Yarılgaç  İşbirliği Gezisinde 

balkan (1).JPG

Amacı Mevlana Değişim Programı, Erasmus ve ikili anlaşmalar düzeyinde öğrenci ve akademik personel değişiminin gerçekleştirildiği üniversiteleri incelemek, burada yürütülen çalışmaları yakinen değerlendirmek olan 4 günlük teknik gezide ODÜ heyeti, Değişim Programları kapsamında ilk defa anlaşma yapılacak olan aşağıda belirtilmiş Arnavutluk ve Makedonya üniversitelerinde akademik ve fiziki çalışma şartlarına dair incelemelerde bulunarak karşılıklı protokoller imzaladılar:

  • Arnavutluk, University of Shkodra; (Sosyal Bilimler, Doğa Bilimleri, Eğitim Bilimleri, Ekonomi, Hukuk ve Yabancı Diller Fakülteleri bulunan doğa bilimleri ve tarımsal çalışmalarda önemli başarılar elde etmiş, 56 yıllık köklü bir geçmişe sahip bir devlet üniversitesidir.)
  • Arnavutluk, University of Korçe; (Ziraat, Mesleki Eğitim, Turizm, Eğitim Bilimleri ve Sağlık alanlarında fakülteleri bulunan tarihi 1971 yılına dayanan bir devlet üniversitesidir.)balkan (2).JPG
  • Makedonya, State University of Tetova; (İktisat, Hukuk, Tıp, Basın-Yayın, Diş Hekimliği, Eczacılık, Güzel Sanatlar, Felsefe, Eğitim, Filoloji, Fen Bilimleri ve Mühendislik alanında fakülteleri bulunan, 1994 yılında kurulmuş bir üniversitedir.)
  • Makedonya International Balkan University; (Fen ve Teknik Bilimler, Dilbilim, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Teknik Bilimler, İletişim, Güzel Sanatlar Fakültesi bulunan özel birüniversitedir.)
  • Makedonya International University of Struga; (Hukuk, Diplomasi ve Halkla İlişkiler, Bilgisayar Teknolojileri, Dedektiflik ve KriminolojiEkonomi ve İş Dünyası, Pazarlama ve Finansal Yönetim alanlarında eğitim veren özel bir üniversitedir.)SAM_0645.JPG

Ardından öğrenci ve akademik personel değişim programları kapsamında protokol imzalamayı planladıkları üniversiteler ile ön görüşmeler gerçekleştiren ODÜ heyeti, bu kapsamda ise aşağıda listelenen Balkan üniversitelerinin eğitim-öğretim faaliyetleri ve yürütülen akademik çalışmalarına dair bilgiler edindiler:

  • Karadağ, University of Montenegro; (Ekonomi, Hukuk, Elektrik Mühendisliği, Metal ve Teknik Bilimler, Tıp, Fen Bilimleri ve Matematik, Felsefe, Güzel Sanatlar, Drama, Müzik, Deniz Bilimleri, Turizm Otelcilik, Fizik Tedavi, Sosyal Bilimler, MimarlıkBiyoteknik, Beden Eğitimi ve Spor, Eczacılık gibi pek çok fakültesi bulunan; Tıp, Yabancı Diller ve Tarih Enstitülerine sahip; ayrıca 2 bağımsız eğitim programı ile Karadağın en köklü ve kapsamlı devlet üniversitesidir.)
  • Arnavutluk, Vitrina University; (Mühendislik, Tıp, Mimarlık, Turizm ve Ekonomi, Siyasal Bilimler, Hukuk ve Eğitim Bilimleri fakültelerine sahip, 2004 yılında kurulmuş özel bir üniversitedir.)
  • Arnavutluk, University of Tirana; (1957 yılında kurulmuş, Tıp, Diş Hekimliği, EczacılıkFen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Tarih ve Filoloji, Hukuk, Ekonomik Bilimler, Yabancı Diller, Eğitim Bilimleri Fakültelerinde devlet üniversitesi olarak eğitim-öğretim çalışmalarını sürdürmektedir.)
  • Makedonya, Goce Delcev University of Stip; (2007 yılında kurulan genç devlet üniversitesinde İktisat, Hukuk, Eğitim, Müzik, Bilgisayar Bilimi, Fen Bilimleri, İletişim, Ziraat, Tıp, Filoloji, Lojistik Turizm ve Ekonomi, Teknoloji Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği fakülteleri ile tarih, arkeoloji ve beslenme, gastroloji ve diyetisyenlik enstitüleri yer almaktadır.)
  • Makedonya, SsCyril and Methodius University in Skopje; (Psikoloji, Ziraat, Mühendislik, Toplum Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojileri ve Mühendisliği, Diş Hekimliği, Mobilya TasarımTeknolojileri, Sahne Sanatları, Ekonomi, Elektronik Mühendisliği, Bilgi İşlem Teknolojileri, Güzel Sanatlar, Ormancılık, Mekanik Mühendisliği, Tıp, Müzik, Fen Bilimleri ve Matematik, Eczacılık, Felsefe, Beden Eğitimi, Teknoloji ve Tasarım, Veteriner Hekimliği, Hukuk ve Eğitim Fakülteleri bulunan kapsamlı devlete bağlı bir eğitim kurumudur.)
  • Makedonya, South East European University; (Filoloji, Mühendislik ve İşletme Fakülteleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmekte olan özel bir üniversitedir.)

Daha önce eğitim işbirliği protokollerinin imzalanmış olduğu Balkanlar’da bulunan diğer üniversiteleri de uğrayarak çeşitli incelemeler ve görüş alış-verişinde bulunan Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ ve ekibi bu kapsamda ise aşağıda belirtilen üniversiteler ile görüşmeler gerçekleştirdi:

  • Kosova, Prishtina University; (Felsefe, Fen Bilimleri ve Matematik, Psikoloji, Hukuk, Ekonomi, Mühendislik ve Mimarlık, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği, Mekanik Mühendisliği, Tıp, Sanat, Ziraat ve Veterinerlik, Jeofizik ve Teknoloji, Spor Bilimleri, Eğitim, Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Fakülteleriyle akademik çalışmalarını sürdürmektedir.)
  • Kosova, Prizren University; (Mimarlık, Bilgisayar, Ekonomi, Hukuk, Psikoloji, Filoloji ve Siyasal Bilgiler Fakülteleri’nde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren özel bir üniversitedir.)
  • Arnavutluk, Epoka University; (Ekonomi ve Kamu Yönetimi, Mimarlık ve Mühendislik Fakülteleri bulunan özel bir üniversitedir.)
  • Arnavutluk, Henae Plote/Beder University; (Beşeri Bilimler, Dilbilim ve Eğitim Bilimleri Fakültelerinin yanı sırçeşitli eğitim programları bulunan özel bir üniversitedir.)SAM_0658.JPG

Dört gün gibi sınırlı bir sürede 9 üniversitede çeşitli değerlendirmeler ve incelemeler ile 6 üniversiteyi kapsayan ön görüşmeler gerçekleştiren ODÜ heyeti adına “Balkan Üniversiteleri ile Eğitim İşbirliği Protokolleri” kapsamında görüşlerini belirten Rektör Prof. Dr. Tarık YARILGAÇ, şu açıklamalarda bulundu:

“Bilgi çağında biz üniversiteler için en büyük gereksinim hızla gelişimini sürdüren, yeniliklere açık, vizyon sahibi, sınırsız bilim anlayışı ile hizmet veren kaliteli ve güvenilir eğitim kurumları arasında yer almaktır. Amacımız genç ve dinamik üniversitemizi her türlü platformda söz sahibi olma konumuna getirebilmek ve gelecekteki en büyük referansımız öğrencilerimizi ‘aydınlar’ olarak şekillendirebilmektir. Bu bağlamda tüm birimlerimiz ve akademisyenlerimiz ile dünyada yüksek öğrenim hayatında olup biten gelişmeleri yakinen takip ediyor ve bilimsel değişimin ruhunu yakalamak için her türlü gelişimi büyük bir gayretle destekliyoruz. Bu anlamda uluslararası eğitim işbirliğinin öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin vizyonlarına katabileceği deneyimleri ve zenginlikleri pekiştirmek amacı ile 4 gün süren Balkanlar gezimizde Mevlana, Erasmus ve çeşitli protokoller ile öğrenci ve öğretim elemanı değişimlerine yönelik protokoller imzaladık. Bu protokolleri artırmak adına bu bölgede bulunan başka üniversiteler ile eğitim işbirliğinde ön çalışmalar sayılabilecek çeşitli temaslar kurduk. Aynı zamanda Balkan üniversitelerindeki akademik ve fiziki gelişmeleri kendi üniversitemizle karşılaştırma, çağın gereksinimlerine Balkanlar vizyonu ile kazanımlar sağlama anlamında önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Buradan edindiğimiz izlenimler ile gerçekleştirdiğimiz eğitim işbirliği protokollerinin üniversitemiz, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz açısından çok fayda sağlayacağı görüşündeyim. Geleceğe emin ve kararlı adımlarla ilerleyen üniversitemize ve tüm mensuplarımıza yeni eğitim işbirliği protokollerimizin hayırlı olmasını, yeni ufuklara yelken açmak isteyen tüm mensuplarımıza deneyim kazandırmasını ve karşılıklı değişimlerle hem kendi bölgemizin hem de Balkanlar’ın farklı kültürel zenginlikleri yaşamasını diliyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.