Düzgün'den Turizm Açıklaması

Düzgün'den Turizm Açıklaması

Toplumda turizm bilincini geliştirmek ve turizmi canlandırmak amacı ile bu yıl 37'ncisi düzenlenen “Turizm Haftası”, halkımızın katılımı ve amacına uygun etkinliklerle, 15-22 Nisan tarihleri arasında ilimizde de kutlanacak.

..."Toplumda turizm bilincini geliştirmek ve turizmi canlandırmak amacı ile bu yıl 37'ncisi düzenlenen “Turizm Haftası”, halkımızın katılımı ve amacına uygun etkinliklerle, 15-22 Nisan tarihleri arasında ilimizde de kutlanacaktır".

Düzgün'den Turizm Açıklaması

Turizm sektörü, ekonominin can simidi olmasından dolayı bacasız sanayi olarak da adlandırılmaktadır. Turizm, insanlar arasına çizilen sınırları ortadan kaldırarak insanları bir araya getirip, birbirleriyle etkileşim kurmalarını sağlar. Bu şekilde farklı kültürler, birbirlerini tanıyarak kaynaşır. Bu haliyle turizm ekonomik getirisinin yanında insanlar arasında bir paylaşım da sağlamaktadır.

Ülkemiz, her geçen gün gelişen, değişen ve çeşitlenen turizm faaliyetleriyle birçok turist tarafından ziyaret edilmekte, bu sayede doğal ve kültürel zenginliklerimiz daha çok insana ulaşmaktadır.kabakdağı-turizme-açılacak-gezisi-çekül.jpg

Ordu ili de, zengin kültür ve tabiat varlıkları, serin yaylaları, dereleri, ırmakları, bitki örtüsü ile eşsiz doğası, köklü geçmişe sahip kültür ve sanat yapısıyla, yüzlerce çeşit mutfak kültürüyle artan turizm potansiyelinden hakkına düşen payı almak için var gücüyle çalışmaktadır. Bu anlamda Ordu, turizm çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir ildir. Burada bize düşen görev, bu zenginlikleri daha çok insanımızın görebilmesini sağlamak için halkımızla birlikte ilimizin tanıtımını yapmak ve bunun için de var gücümüzle çalışmaktır.

Biz de bu düşünceden hareketle, Ordu’nun sahip olduğu turizm potansiyelini, turizm odaklı bir gelişme ve kalkınma açısından değerlendirilmesi amacıyla bir adım attık. İlk etapta, düzenlediğimiz ‘Turizm Geliştirme Çalıştayları’ ile Ordu’nun turizm envanterini ortaya çıkardık. Daha sonra, Ordu’da turizmin gelişmesi için gerekli olan kolay ulaşım, kaliteli konaklama tesisi, kaliteli hizmet sunumu, etkili tanıtım, turizm cazibe merkezleri oluşturulması yönünde çalışmalar başlattık. Öncelikle Ordu’da yatak kapasitesini artırmak ve kaliteli konaklama tesisi açılmasını sağlamak için mülkiyeti İl Özel İdaresi’ne ait arsaları, turizm yatırımcılarının istifadesine sunduk. Bu kapsamda, ülkemizde turizm işletmecilerinin ve seyahat acentelerinin yer aldığı örgüt olan TÜRSAB’ın değerli yönetici ve üyelerini ilimize davet ederek, ilimizi kendilerine tanıtma fırsatı bulduk. TÜRSAB üyelerinden Ordu’ya turizm yatırımı yapmalarını istedik. Bunun sonucunda, son 3 yılda Ordu’ya 7 tane modern konaklama tesisi yapıldı.

Ordu’daki turizm altyapı eksikliklerini hızla gidermek amacıyla 2010 yılında Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ORTAB)’ni kurduk. Bu Birlik vasıtasıyla ilimizin turizm alanında eksikliğini hissettiği bir çok hizmeti projelendirme ve gerçekleştirme imkanına sahip olduk. 

Ordu’nun en önemli turistik mekanları olan Boztepe, Kurul Kalesi, Yoroz Kent Ormanı, Çambaşı Yaylası, Aybastı Perşembe yaylası,Gölköy-Ulugöl, Fatsa-Gaga Gölü, Fatsa Cıngırt Kayası, Ünye Kalesi, Perşembe Yason gibi tarihi ve turistik öneme sahip yerlerin turizme kazandırılması yönünde önemli çalışmalar yapıldı. Bunların yanında yeni turizm cazibe merkezleri oluşturulması amacıyla Çambaşı Kayak Merkezi, Botanik Bahçesi, Fındık ve Çikolata Park projeleri hazırlandı ve uygulamaya başlandı. 

Ordu’da, tarihi mekanların, kültür varlıklarının canlandırılması yönünden de önemli projeler yürütüldü. Ordu’nun tarihi dokusunu yansıtan Sıtkıcan Caddesi ve Menekşe Sokak ile Ünye’deki Kadılar Yokuşu’nda Sokak Sağlıklaştırması çalışmaları, Laleli Camii, Hacı Hulusi Camii gibi tescilli camilerimizin restorasyonu, Mesudiye Kilisesi gibi kültür mirası olan kiliseler ile tarihi hamam ve tarihi evlerin restorasyonu, Kurul Kalesi ve Fatsa Cıngırt Kayasında arkeolojik kazı çalışmalarının başlatılması bu çalışmalara birer örnektir. 

Samsun’dan başlayarak Artvin’e kadar uzanan Doğu Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde yaylalarımızı birbirine bağlayacak olan ‘Yeşil Rota’ çalışmaları yapıldı. Çambaşı yaylasını Yeşilce’ye bağlayan yol asfalt hale getirildi. Çambaşı yaylası ile Giresun’un Paşakonağı yaylasını birbirine bağlayan yolun ise standardı yükseltilerek asfalt programına alındı.

Ordu’nun doğal güzelliklerini, kültür ve tabiat varlıklarını en iyi şekilde tanıtmak amacıyla tanıtım atağı başlatıldı. Çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı turizm fuarlarına katılmak suretiyle bu tanıtım eksikliği giderilmeye çalışıldı. Ayrıca, Ordu’yu her yönüyle tanıtan ve anlatan bir tanıtım filmi hazırlatılarak 6 dilde yayınlandı.

İlimizin turizm sektöründe gelişimini hızlandırmak için marka değerlerini tespit etmek ve tanıtmak amacıyla “Ordu Marka Kent Stratejik Kalkınma Planı” projesi hazırlandı. Bu proje kapsamında, ilimizin turizm açısından değerli her tür mekan, eşya, etkinlik veya kültür marka değeri tespit edildi ve bir kitap haline getirildi. 

Ordu’da turizmin çeşitlendirilmesi, alternatif turizm modellerinin ve sürdürülebilir turizm altyapısının ortaya çıkarılması, etkin tanıtım politikalarıyla Ordu’nun markalaştırılması, bölgeye gelen turist sayısını ve ortalama kalış süresini artırarak bölgenin turistik cazibe merkezi haline getirilmesine katkıda bulunmak amacıyla “Aklın Yolu Birdir” projesi hazırlandı. Proje kapsamında, 4 binin üzerinde yönlendirme tabelası, turizm değerlerine dikkat çekmek amacıyla devlet karayolu kenarına 30’a yakın totem yapımı ile ‘Ordu Yürüyüş Rotaları ve Turizm Keşif Rehberi’ basıldı ve Atlas Dergisi’nin 20. Yıl özel sayısının eki olarak dağıtımı sağlandı. Ayrıca, ‘İnfo Tur’lar düzenlenmek suretiyle belirlenen turizm rotaları, seyahat acenteleri, tur operatörleri ile yerli ve yabancı turizm gazetecilerine tanıtıldı. 

Ordu’da turizmin gelişmesine yönelik tüm bu çalışmalarla, yörede bir turizm olgusu, turizm bilinci gelişti. Bunun neticesinde, Fatsa’nın Kabakdağı köyünde başlayan ekoturizm faaliyetlerine, Merkez ilçeye bağlı Kayabaşı köyü ve Saraycık beldesi de katıldı. Ordu’nun tanınırlılığının, bilinirliliğinin artmasıyla birlikte Ordu’ya olan ilgi daha da artacaktır.

Avrupa’nın ilk, Dünya’nın 3’üncü denize dolgu olarak yapılan havalimanı olma özelliğini taşıyan Ordu-Giresun Havalimanı, Akdeniz veİç Anadolu Bölgesinden Ordu’ya ulaşımı kolaylaştıracak olan Karadeniz-Akdeniz yolu, Ordu ve Ünye Çevre yolu, Ordu-Kabadüz, Kabadüz-Çambaşı yolu tamamlandığında, Ordu’ya ulaşım çok daha kolay hale gelecek ve Ordu’daki turizm hareketliliği daha da canlanacaktır.

Bakir doğası, serin yaylaları, derin ormanları, kültür varlıkları, tabiat varlıkları, otantik yapısı, ‘Mavi Bayrak’ almaya aday sahil ve kumsalları, vadileri, gölleri, dereleri, şelaleleri, trekking alanları, yamaç paraşütü alanları, spor tesisleri ile sayısız alternatif turizm imkanları sunan Ordu, yakın gelecekte turizmin en gözde bölgelerinden birisi haline gelecektir. 

Bu düşüncelerle 2013 turizm sezonunun ülkemize, milletimize ve turizm sektöründe yer alan turizm işletmecilerine, seyahat acentelerine ve tur operatörlerine ve diğer sektör temsilcilerine hayırlı olmasını dilerim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.