Fındığın Mayıs ayı nasıl geçmeli

Fındığın Mayıs ayı nasıl geçmeli

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından, fındık üreticilerince Mayıs ayında yapılması gereken çalışmalar konusunda bir açıklama yapıldı.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından, fındık üreticilerince Mayıs ayında yapılması gereken çalışmalar konusunda bir açıklama yapıldı.

  FİSKOBİRLİK'ten yapılan yazılı açıklamada, fındık zararlılarının çotanaklarının büyüyerek tane içlerinin oluşmaya başladığı bu Mayıs ayında, ürüne zarar vermeye başladığına dikkat çekildi. Mayıs ayının fındık zararlıları ile mücadelede önemli bir ay olduğu kaydedilen açıklamada, üreticilerin bahçelerinde mutlaka zararlılara karşı mücadele yapmaları istendi.
Açıklamada, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadelenin Mayıs ayı içerisinde yapılması belirtilerek şu tavsiyelerde bulunuldu:
“Bir çiftinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan fındık kurdu ile mücadele tanelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır.

    Bunun için sabahın erken saatlerinde dallar 3-3,5 metre boyutunda beyaz bir beze silkelenerek fındık kurdu erginlerine bakılır. Eğer her 10 ocaktan en az 3 ergin böcek düşüyorsa kesinlikle ilaçlama yapılmalıdır.”

  Fındık kurdu için çok çeşitli ilaçların olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, gerek çevreye, gerekse de özellikle kuşlar ve arılara zarar vermemek için sulandırılabilir ilaçların kullanılması gerektiği vurgulanarak ilaçlamanın ocağın tacını aşmayacak ve yaprakların altlarını kaplayacak şekilde yapılması uyarısında bulunuldu.

  Açıklamada, fındık bahçeleri için tavsiye edilen azotlu gübrenin ikinci yarısının bu ayın sonlarına doğru bahçelere uygulanması gerektiği ifade edilerek şunlar kaydedildi:

  “Fındık bahçelerinde, yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs- temmuz ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır.”

   Zirai mücadele yapılan bahçelere 3 hafta süreyle hayvan sokulmamasına dikkat çekilen açıklamada, yine bahçelerdeki meyvelerin de iyice yıkanmadan yenilmemesi gerektiği ifade edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.