Umut YILDIZ:Fındığa AB Darbesi Gelir

Umut YILDIZ:Fındığa AB Darbesi Gelir

Ordu'da findik toplatmak icin 8-9 yaslarinda cocuk calistirdiklari ve cocuklarin bu nedenle okula gonderilmedigi yaziyordu. Bununla ilgili Hollanda basta olmak uzere Avrupa'da buyuk bir kampanya baslatmislar ve dunyadaki cikolata sirketlerine Turkiye'den

...insanlar kisin ve martta Ordu'ya gelmeye basliyorlar, burada cocuklari calistirip findik topluyorlarmis. Ve boylelikle cocuklar okula gidemiyorlarmis. Bu cocuklar gunde 12 saat agir sartlar altinda calistirilip sadece 1 saat izin alabiliyorlarmis ve daha inanilmaz yalanlar.

Umut YILDIZ:Fındığa AB Darbesi Gelir
 
Sizinle cok onemli bir konuyu paylasmak istiyorum.
Bugun trende giderken bir Hollanda gazetesinin haberine denk geldim. Habere gore buyuk bir yalan esliginde Ordu'da findik toplatmak icin 8-9 yaslarinda cocuk calistirdiklari ve cocuklarin bu nedenle okula gonderilmedigi yaziyordu. Bununla ilgili Hollanda basta olmak uzere Avrupa'da buyuk bir kampanya baslatmislar ve dunyadaki cikolata sirketlerine Turkiye'den findik almamalari icin baski yapan yazilar ve mektuplar gonderiyorlar.

Kampayadaki sahte onermelere gore Turkiye'nin cesitli yerlerinden gelen insanlar kisin ve martta Ordu'ya gelmeye basliyorlar, burada cocuklari calistirip findik topluyorlarmis. Ve boylelikle cocuklar okula gidemiyorlarmis. Bu cocuklar gunde 12 saat agir sartlar altinda calistirilip sadece 1 saat izin alabiliyorlarmis ve daha inanilmaz yalanlar.

Resmi sitesi bu;
http://www.stopchildlabour.eu/

Bunun yaninda cok gec farkettim ama bugun Amsterdam'da bu konu ile ilgili bir gece bile duzenlemisler.

http://www.stopchildlabour.eu/stopkinderarbeid

Adamlarin amaclarinin altindaki gizli gercek ve bu isin sonucu da cocuk calistirildigi one surulerek Turkiye'nin findik satisini engellemek. Eger bu kampanyayi daha cok buyuturlerse seneye Turkiye'nin findik satisi zora dusebilir ve findik satilamadigindan dolayi fiyatlari da inanilmaz dusebilir.

Ben az once bu kampanyayi yapanlara ve Avrupa Parlamentosu milletvekili Emine Bozkurt'a mail gonderdim ve bu isin sacmaligini ve findik toplamanin sadece agustos ayinda yapildigini anlattim. Bu kisilerden cevap gelince sizi de bilgilendiririm.

Kisacasi bu ise buyuk para yatirmislar ve bizim de buyuk bir sekilde bu konuda baski yapmamiz ve bunlara bunun yanlisligini anlatmamiz gerekiyor. Sizden dilegim, bu konuyu basinda ve televizyonda ele alip, yetkilere bunu haber verip, bu sahte kampanyayi yapan kisilerle temasa gecilmesini saglamaniz.
Ve eger nadir de olsa varsa da cocuk yastakileri calistirmamak icin tabii halki bilinclendirecek yayinlar yapmaniz.

Umarim durumun ciddiyetini yeterince anlatabilmisimdir, benim yapabilecegim birsey varsa, cekinmeden yazabilirsiniz.
Simdiden cok tesekkur ederim.

Selamlar

Umut
Leiden Universitesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum