Bilim Şenliği Projeleri

Bilim Şenliği Projeleri

2005 yılından bu yana 75 müracaat yapılmış, yürütülen programlarda 2009 yılı sonuna kadar 56 faaliyet gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 530.000 Avro hibe alınmıştır. Toplam 40 kurum, 170 öğrenci, 90 öğretmen bu programdan faydalanmıştır.

 

Bilim Şenliği Projeleri

 

Ordu ili genelinde, ilk ve orta öğretim okulları düzeyinde bölge ya da Türkiye finallerine kalan bilim projeleri sergilendi.

Atatürk Spor Salonunda, “Bilim Şenliği” adı altında düzenlenen etkinlik için tören düzenlendi. Törene, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İl Genel Meclisi Başkanı Engin TEKİNTAŞ, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Sezai AKARSU, Gençlik ve Spor İl Müdürü İsmail ÇAĞLIYAN, İl Kültür ve Turizm Müdürü Erkan GÜLDEREN ile projeleri sergilenen okulların müdürleri, öğretmenleri ve öğrencileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan “Bilim Şenliği”nin açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer ZAVALSIZ, Bilim Şenliği’nin bu yıl ikincisinin düzenlendiğini belirterek, “Bugün törenimizde bizleri bir araya getiren nedenlerin ortak paydası hiç şüphesiz "Bilim Sevgisi" dir. İnanıyorum ki bu sevginin ardında; yakın gelecekte dünyayı isteyecek bir uygarlığı sezinleyerek güzel ülkemizi ve gelecek kuşaklarımızı bugünden yeni uygarlığa hazırlama isteğimiz var. Hepimiz biliyoruz ki eşiğinde bulunduğumuz uygarlığın en önemli unsuru bilgidir. Hatta bilginin üretilme hızıdır. Bilgi üretilmesi toplumda olumlu değişmeler yaratır. Temiz bir dünya, kalıcı bir barış, kalıcı bir demokrasi, anlamlı insan mutluluğu için insanlığa faydalı bilginin gereği anlaşılmıştır. Sanayi toplumları yeni tanımları ile bilgi toplumlarına dönüşüp bilgiler üreterek yeni uygarlığın ilk ışıklarını yaşamaktadırlar. Yakın gelecekte ülkeler dünya bilgi stokuna katkılarıyla kalitesi oranında rekabet gücü, yaşam hakkı ve saygınlık kazanacaklardır. Bu evrensel değerlendirmeler muvacehesinde MEB eğitim sistemini sorgulama ihtiyacı duymuş: müfredat programını değiştirmiş, kuru , ezberci bilgi aktaran metot yerine; sorgulayan, etkinlik üreten, bilgiyi kullanan, analitik düşünen, yöntemleri geliştirmiş. Diğer taraftan eğitim öğretim faaliyetleri" hayat boyu öğrenme" anlayışı içerisinde evde, okulda, iş yerinde mümkün olan her yerde ve her fırsatta bütünleşerek bireyin hayatı boyunca sürdüreceği bir serüvene dönüştürmeyi düşünmektedir. Dünya gerçeği olarak, karşımızda duran, çağımızın bireyleri için okuryazarlık; iyi bir diploma sahipliği yetersiz olup, bilgi toplumu bireylerinden beklentileri bilgi okuryazarlığıdır. Bilgi okuryazarlığı içinde; bilgiye hızla ulaşma bilgileri kullanarak faydalı hale dönüştürmek yani bilgiler üretme, çağın araçlarını verimli kullana bilme, alet yapmak, sistem kurabilme ve benzeri birçok vasıf vardır. Bu bağlamda sergimizde bu anlayışlarla dallarında büyük çabalar harcayarak bakanlığımızın açmış olduğu yarışmalara katılmak üzere ilimizi bölge ve Türkiye finallerinde temsil etmiş eserler yer almaktadır” dedi.

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ömer ZAVALSIZ, Bilim Şenliği’nde sergilenen projelerle ilgili de şu bilgileri verdi:

Bilim Şenliğinde;

•İlköğretim öğrencilerine yönelik "Bu Benim Eserim" matematik ve fen bilimleri proje yarışması sergisine katılan 16 proje,

•TÜBİTAK'ın ortaöğretim öğrencilerine yönelik açtığı proje çalışmalarında bölge finaline kalan 14 proje,

•Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğünün açmış olduğu proje tabanlı beceri yarışmalarında il birincisi olan 10 proje,

•Ulusal ve Uluslararası yarışmalarda dereceye giren 10 proje yer almaktadır.

Bu benim eserimin Türkiye finalinde yarışma konsepti gereği ilk 50'ye giren eserler 1.ilan edildiğinden Ünye Yaşar Gazioğlu İlköğretim Okulu birinci olmuş, ikinci 50'ye giren ise ikinci ilan edildiğinden Korgan Atatürk İlköğretim Okulu 2. Olmuştur.

TÜBİTAK'ta iki projemiz; Ordu Anadolu Lisesinin "Yanar O Anda Söner", Ordu Fatih Anadolu Lisesinin "Şehrin Yollarından Bir Teoremin İspatına Yolculuk "Proje tabanlı beceri yarışmasında iki projemiz; Fatsa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin "Sıvı Dolum Kontrolü", Perşembe Turizm Meslek Lisesinin "Kara Lahananın Hamsi Sevdası", bölge finallerinde birinci olarak Ankara da sergilenmeye hak kazanmışlardır.

Toplam Kalite Yönetimi kurum bazında Merkez Başöğretmen İlköğretim Okulu; Türkiye’de saha izlemesine kalarak 20 okul arasından ilk 3 okul arasına kalmış, Fatsa Anadolu Öğretmen Lisesi USOBO (Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı) Türkiye 2. si, Fatsa Kız Teknik ve Meslek Lisesi "İşte Bizde varız II" de "Bu toprağın sesi" adlı projeleri ile ilk 8'e girmiş, Ordu Bilim Sanat Merkezimiz FLL (First Lego Ligi) HAYKUR (Hayat Kurtaran) adlı projeleri ile Türkiye 4. sü olmuşlardır.

Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE bünyesinde yer alan projeler koordinasyon ekibi tarafından 2005 yılından bu yana AB Eğitim ve Gençlik programları çalışmaları yapılmaktadır. Bu çalışmalar kapsamında il genelinde 75 müracaat yapılmış, yürütülen programlarda 2009 yılı sonuna kadar 56 faaliyet gerçekleştirilmiş ve yaklaşık 530.000 Avro hibe alınmıştır. Toplam 40 kurum, 170 öğrenci, 90 öğretmen bu programdan faydalanmıştır.

Konuşmanın ardından Vali Orhan DÜZGÜN, diğer katılımcılarla birlikte projelerin sergilendiği stantları tek tek gezerek, tüm projelerle yakından ilgilendi. Projelerle ilgili öğretmen ve öğrencilerden bilgi alan Vali Orhan DÜZGÜN, projeleri hazırlayan ve dereceye giren öğrencileri ve okul yöneticilerini kutladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.