Zabıtalara Özel hizmet tazminatı

Zabıtalara Özel hizmet tazminatı

Maktu mesai ücretlerinin belirlenmesinde Bütçe Kanunu’nda yer alan üst sınırın kaldırılması gerekmektedir. Zabıta çalışanlarının iş riski ve çalışma koşulları alınarak “özel hizmet tazminatı” ödenmesi gerekli ve zorunludur.

MEMUR-SEN Ordu İl Başkanı, BEM-BİR-SEN Ordu Şube Başkan Gökşin ŞENOL yaptığı acıklamada; her yıl 4-11 Eylül tarihleri arasında kutlanan Zabıta Haftası"nın 183. yıldönümü, zabıta çalışanları tarafından geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da buruk bir şekilde kutlanıyor.
Belediyelerde görev yapan zabıta memurları her gün yüzlerce olayla karşı karşıya oldukları, silahlı, bıçaklı, taşlı-sopalı saldırılara maruz kaldıkları halde, hem savunma anlamında hem de mevzuat anlamında hâlâ korumasız durumdadırlar. Zor ve riskli koşullarda görev yapan zabıta çalışanları, aldıkları sorumluluğu üstün gayretle yerine getirmelerine rağmen hak ettikleri refah seviyesine de ulaşamamıştırlar.
Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) olarak tüm platformlarda sürekli olarak dile getirdiğimiz Zabıta memurlarımızın sorunlarını daha etkin ve daha verimli bir hizmet anlayışı ile gerek ilgililer nezdinde gerekse de kamuoyuyla paylaşmaya, çözümü için gerekli girişimlerde bulunmaya devam ediyoruz.
Kendisinden belediye emir ve yasaklarını takip etmesi, kente karşı işlenen suçları tespit edip sorumluları hakkında yasal işlemleri başlatması beklenilen Zabıtanın aslında bir sürü sorunlar yumağı içinde kıvrandığı yetkililer tarafından hep gözden kaçmaktadır.
Zabıta, üstlenmiş olduğu görev gereği bu sorunlar karşısında sessizliğini bozup problemlerini dile getirmekte güçlükler yaşamaya devam etmektedir.
Zabıta Teşkilatı"nın belediye içindeki önemi bugün bile kavranabilmiş değildir. Ve zabıta teşkilatı hâlâ bir alt birim olmanın dezavantajlarını çalışma koşullarının zorluğu ve ağır sorumluluğu içinde yaşamaya devam etmektedir.
Oysa Zabıta memurumuz, Avrupalı meslektaşlarının aynı sıkıntıları yaşamadığını, gerekli olan her türlü savunma ve korunma yetkileriyle birlikte mesleğinin bilgi ve donanımla mücehhez kılındığını bilmektedir.

BEM-BİR-SEN HEYETİNİN ISRARLARI SONUÇ VERDİ, MADDE YENİDEN DÜZENLENECEK

Bundan önceki yıllarda olduğu gibi 2009 yılında da toplu pazarlık görüşmelerinde, yerel yönetim hizmet kolunun en önemli sorunlarından birisi olan zabıta çalışanlarının fiili hizmet süresi zammı konusu, yetkili sendika olarak masaya getirilmiştir.
Toplu pazarlık müzakerelerine yerel yönetim hizmet kolunun yetkili sendikası olarak katılan Bem-Bir-Sen Heyeti"nin ısrarlı çabaları, toplu görüşme masasında olumlu karşılık görmüş ve zabıtaya fiili hizmet süresi zammı verilmesinin önünü açacak bir madde kabul ettirilmiştir.

Kamu İşveren Kurulu ile imzalanan ve taraflarca üzerinde çalışılarak sonucuna göre hareket edilmesi öngörülen konular arasına, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun 40. maddesinin değiştirilerek, fiili hizmetten faydalanacak personelin yeniden belirlenmesi hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu ve ilgili taraflarca gerekli çalışmalar yapılarak sonucuna göre değerlendirilmesi” maddesi girmiştir.
Sendikamızın zabıta çalışanlarının gerek özlük ve sosyal hakları gerekse geçimlerini sürdürebilecek refah düzeyine kavuşabilmesi yönündeki çabaları eksiksiz devam etmektedir.
Aktif görev alanı haricinde Belediyelerin ve belediye başkanlarının temsilcisi sıfatı ile her gün halkla karşı karşıya olan zabıtaların, bu temsil vazifesini layıkıyla yerine getirebilmesi, kendisine verilen önem ve yaptığı işe duyulan saygı ile mümkün olacaktır.
Zabıta çalışanlarının fedakârlıklarını görmezden gelen, çalışma koşullarındaki memnuniyetsizliği hiçe sayan yönetimler ve hükümetler, bu gerçeği bir an önce görebilmeli, Zabıta teşkilatlarının belediye içindeki önemini kavrayarak bu çalışanların 657 sayılı kanunda ayrı bir sınıf olarak tanımlanmaları sağlanmalıdır.
Zabıta amiri, zabıta komiseri kadrolarının gerek özlük hakları, gerekse kadro dereceleri eşit ve adil değildir. Norm kadro uygulamasında gerekli değişiklik yapılarak zabıta memurlarında yaşanan kademe-derece ilerlemesinin önündeki sınırlama mutlaka kaldırılmalıdır.
Maktu mesai ücretlerinin belirlenmesinde Bütçe Kanunu"nda yer alan üst sınırın kaldırılması gerekmektedir.
Zabıta çalışanlarının iş riski ve çalışma koşulları alınarak “özel hizmet tazminatı” ödenmesi gerekli ve zorunludur.
Yerel Yönetim Çalışanlarının taleplerini her platformda dile getirdik, bundan sonra da bıkmadan usanmadan dile getirmeye ve çözümü için mücadeleye devam edeceğiz. Ne olursa olsun hak ve taleplerimizin gerçekleştirilmesi için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Artık bu kısır döngü sona ermeli, Yerel Yönetim Çalışanları, mali ve sosyal açıdan hak ettikleri yasal düzenleme ve iyileştirmeye kavuşturulmalıdır.
Bu yıl Zabıta Teşkilatı"nın kuruluşunun 183. yıldönümünü kutluyoruz. Sorunlarının takipçisi olduğumuz ve çözümünden asla ümidi kesmediğimiz tüm zabıta çalışanlarımızın haftalarını kutlar, sağlık ve esenlikler dileriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.