Hilmi Güler yada yağma mı ?

Elektrik Dağıtım Ticareti mi, Yoksa yağma mı?


 “Başbakanın damadının Çalık Enerji A.Ş."si ile Enerji Bakanı"nın Kayseri Elektrik (KCETAŞ) firması Ordu TEDAŞ"a talip oldu! ”

Türkiye"de başlatılan Elektrik Dağıtımı Özelleşmeleri için Özelleştirme İdaresine Başkanlığına yapılan müracaatlarda bir çok Dev Holding, Büyük Müteahhit firmaların yanında, Başbakan Recep Tayip Erdoğan"ın damadının Genel Müdürü olan “ Çalık Enerji “ ile Enerji Bakanı Taner Yıldız"ın ortağı ve eski Genel Müdürlüğünü yaptığı Kayserili iki kardeş firma olan” KCETAŞ - Ayen O.G.G.” firmaları da (Ordu, Samsun, Sinop, Çorum,  Amasya) dan müteşekkil “ Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.nin % 100 hissesini satın almak için teklif veren 12 firma arasında yer aldı.

7 Mayıs 2009 tarihinde TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen Ulusal Elektrik Tesisat Kongresi ve EBİTO"09 Elektrik, Elektronik, Otomasyon, Aydınlatma ve Makine Fuarı İzmir Fuar Alanı gerçekleştirilmiş ve bu kongrede Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen ilginç bir konuşma yapmıştı.

Son günlerde Enerji üstünde yapılan satışlar ve özelleştirmeler gündeme geldiği için 7 Mayıs 2009 tarihinde EMO başkanı Musa ÇEÇEN"in konuşmasını tekrar okumanızı tavsiye ediyoruz.

 "Mühendislik Eğitimi YÖK Düzeniyle Sürdürülemez"

 Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çeçen, eğitim sorunlarına dikkat çekerek başladığı konuşmasında, mühendislik eğitiminin YÖK düzeni ile sürdürülemeyeceğini vurgulayarak, "Üniversiteyi yüksek lise"ye dönüştüren, bilimsel ve demokratik özerklikten yoksun bir yapının üstüne üstlük üretimden koparılmış haliyle bilimsel teknolojik gelişme üretmesi düşünülemez" dedi.

"Ülke Ekonomik Kriz Kıskacında" "Ülkemiz tüm dünyayı saran ekonomik krizin kıskacındadır" diyen Çeçen, bu krizin sorumluluğunu taşımayanların krizin bedelini ödemek zorunda bırakıldığına dikkat çekti.

Mahir Çayan"dan alıntı yaparak, yabancı sermayenin grosmarket-perakende, elektrik üretim-dağıtımı, bankacılık ve Telekom-iletişim gibi alanlardaki yoğunlaşmasına işaret eden Musa Çeçen, şöyle konuştu:

"Çayan, İkinci Dünya Savaşı bitiminden sonra emperyalist-kapitalist sistemde yaşananları "3. Bunalım Dönemi" olarak değerlendirmiş ve sömürgecilik siyasetinde önemli değişiklikler olduğunu tespit ederek, emperyalizmin askeri işgallerin yerine gizli işgali esas aldığı, yeni sömürgecilik metotlarına başvurduğunu yazmıştı.

 Dönemin Başbakan Yardımcısı Şener"in itirazları tam da Çayan"ın tespit ettiği noktalardadır.

 İçinde bulunduğumuz tarihsel süreçte emperyalistler sömürgelere yönelik olarak sanayiyi geliştirici hiçbir sermaye bileşenini ihraç etmemektedir. Metropollerde biriken sermaye bu kez sabit sermaye ve teknoloji transferi olarak değil de nakit sermaye olarak ülkemizdeki bütün sanayi kuruluşlarını bankaları satın almış, spekülatif sermaye ihracı da borsa ve para piyasalarını ele geçirerek ekonomik kriz tehdidi ile hükümetleri diken üzerinde tutarak teslim almıştır."

"Türkiye Cumhuriyeti Yurttaşlığı Paydaşlığında Çözüm"

 Musa Çeçen, Kürt sorununun çözümüne yönelik adımlar atılmamasını eleştirdiği konuşmasında, Mardin"de Bilge Köyü"nde yaşanan katliama dikkat çekerek bölgede koruculuk kurumunun da etkisiyle şiddet kültürünün kalıcılaştırıldığını ifade etti.

"Korucu köyü olarak bilinen bu köyün bireylerinin feodal geri kültüre karşılık, gelişmiş teknolojik silahlara sahip olması garip bir çelişkidir" diyen Çeçen, Kürt sorununun basit bir güvenlik sorunu gibi algılanmasından vazgeçilmesi ve "kültürel kimlik, dil, adil bölüşüm vb. her alanda eşitlikçi, özgürlükçü Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı paydaşlığında" çözüm üretilmesi çağrısında bulundu.

"Elektrikte Başı Boşluk Hakim"

EMO Yönetim Kurulu Başkanı, elektrik alanında yaşanan gelişmeleri verilerle ortaya koyarken, "Özellikle 4628 sayılı Elektrik Piyasası Yasası"nın ardından kamunun yatırımlardan uzaklaştırılmış olması Türkiye"yi derin bir elektrik krizine sürüklemiştir. Ülkenin resmi kurumlarından iş çevrelerine varıncaya kadar her kesim 2009-2010 yıllarından itibaren elektrik talep artışının karşılanamayacağı endişesi taşırken, deyim yerindeyse yaşanan küresel ekonomik kriz Türkiye"nin elektrik arz krizinin kurtarıcısı olmuştur" diye konuştu.

 Elektrik alanında serbest piyasa modelinin, fiyat ve alım garantileri gibi teşviklerle özel sektöre yatırım yaptırılmasına dayalı uygulamaların iflasını lisans tüccarlığından, yatırımların gerçekleşmemesine, elektriğin pahalılaşmasına varıncaya kadar konuşmasında ortaya koyan Musa Çeçen, "Elektriğin günümüz yaşam koşullarında temel bir ihtiyaç olduğu dikkate alınarak, KDV oranında indirime gidilmelidir" dedi.

Musa Çeçen, "Ülkemiz, hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynakları alanında ciddi bir potansiyele sahip bulunmaktadır. Ancak bu kaynakların değerlendirilebilmesi yine serbest piyasa politikaları doğrultusunda tamamen bir başıboşluğa terk edilmiştir" diye konuştu.

"Nükleer İhale İptal Edilmeli"

Yenilenebilir enerji kaynaklarında yerli söyleminin gerçekçi olabilmesi için teknoloji üretiminin sağlanması gerektiğini vurgulayan Çeçen,"Ülkemizin, kömür, su ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli ortada dururken, nükleer enerji hayaliyle yıllar boşa harcanmaktadır" saptamasında bulundu.

 Musa Çeçen, nükleer ihalenin tam bir fiyaskoya dönüştüğünü belirterek, EMO"nun Yarışma Komisyonu"nu devredışı bırakarak TETAŞ Enerji Alış Dairesi" nin hukuka aykırı teklifleri değerlendirmek üzere görevlendirilmesi üzerine suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

Çeçen, nükleer santral ihalesinin derhal iptal edilmesi gerektiğini kaydetti. EMO Yönetim Kurulu Başkanı, dağıtım şirketlerinin özelleştirildiği bölgelerde abone yerine müşteri odaklı yönetim esasıyla kamu hizmetinin nasıl yok edildiğine dikkat çeken ve elektrik kesintileri uygulamalarıyla yaşanan sıkıntılara da değindi.

Enerji Bakanı"nın Kayseri Elektrik bağlantısı Çeçen, yerel seçimlerin ardından gerçekleştirilen kabine revizyonu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"na getirilen Taner Yıldız"ın Kayseri Elektrik şirketiyle bağlantısına dikkat çekti.

Musa Çeçen, Beyaz Enerji operasyonunun yapıldığı dönemi ve o dönem Kayseri Yamula Barajı ile ilgili basına yansıyan rüşvet pazarlığını ve TBMM Soruşturma Komisyonu Raporu"ndaki bu baraj nedeniyle yaratılan kamu zararı tespitini hatırlattığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Beyaz Enerji Operasyonu başlaması üzerinden 17 Ocak"ta Anadolu Ajansı aşağıdaki haberi geçmişti: "Kayseri Elektrik Üretim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yıldız, Demirbank"ın yeni Yönetim Kurulu"nun Yamula Barajı"nın yapımının devam ettirilmesi için 1 milyon 200 bin dolar kaynak sağladığını belirtti.

Yıldız, yaptığı açıklamada, Elektrik Üretim Şirketi yönetim kurulu üyesi Taner Yıldız"ın, Demirbank"ın yeni Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Engin Akçakoca, Genel Müdür Yardımcısı Erol Sakallıoğlu ve Müşteri Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Adnan Akyol ile görüşerek, baraj ve çalışmalar hakkında bilgiler verdiğini kaydetti.

" Demirbank"a el konulmadan önceki sahibinin Kayseri"li Cıngıllıoğlu ailesi olduğu, ailenin Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş"nin büyük ortakları arasında yer aldığı bilinmektedir.

Üstelik elektrik üretim ve dağıtım imtiyazına sahip tek şirketidir ve Genel Müdürü Taner Yıldız da bu yüzden Üretim Şirketi"nin yönetim kurulu üyesidir.

 Beyaz Enerji Operasyonu"nu Kayseri / Yamula kaseti tetiklemiş olmasına karşılık ne hikmetse dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi savcıları Beyaz Enerji iddianamesinde Yamula ve Kayseri Elektrik isimlerine hiçbir şekilde yer vermemiş olmaları ilginçtir.

Biz nedenini bilmiyoruz.

Bu konuda basına yeni yeni bilgiler düşüyor.

 İddia odur ki KCEDAŞ"ın arkasında her daim siyasal bir güç olduğu yönündedir.

 İşte yeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı bu iddia ve şaibe tartışmaları ile koltuğuna oturdu.

" İşte oturup şapkamızı önümüze koyup, düşünmememiz gereken acı gerçekler ve oyunlar, şimdi hemşerimiz Hilmi Güler"in niye Enerji Bakanlığı sona erdi, hangi dev holding ve güçler görevinden aldırdı hemşerimizi, yavaş yavaş tan yeri ağardı, siz Hilmi Güler"e sahip çıkmayın, eleştirin, yıpratın, ne yaptı ki diye hep hakir ve hor görün, yakında o karlı Erciyes dağına yaslamış olan dev holdingler (Ordu, Samsun, Sinop, Çorum, Amasya) dan müteşekkil “ Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş.nin % 100 hissesini satın alıp ta, karşımıza dikilirlerse hiç şaşmayın, her şeye hazır olun,vesselam..

Önceki ve Sonraki Yazılar