FINDIK BU YIL ALTIN DEĞERİNDE OLACAK, TEZGÂHA GELMEYİN…

2009 da FINDIK SÜPER YILINI YAŞAYACAK, YILBAŞINA 10 TL. OLACAK. 2009 FINDIK REKOLTESİ 280 -300 BİN TONA GERİLEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI

2009 ürünü fındık hasadı köylerimizde belirsiz ve umutsuzca sürmektedir. Bu yıl fındık fiyatları maalesef hükümetçe serbest piyasa koşullarının vahşi insafına sıkılmadan bırakılmıştır.

2009 ürünü fındık fiyatlarını üreticinin ve TMO"nun tavrı belirleyecektir. Bu nedenle de üreticinin doğru ve kendi menfaatine yönelik hareket etmesi gerekecektir. Fındık uzmanlarının yaptığı ilk tahminlere göre 450 bin ton rekoltenin, sel,fırtına vb. son olumsuz meteorolojik olaylar sonucu hayli gerilediği gerçeği bahçelerde yapılan yeni ve son hasatlarla ortaya çıktı.

Geçen seneki toplam rekoltenin ancak bu sene 3/1"i olduğu son toplanan fındık mahsulü tespitleriyle ortaya çıktı.

Bu da basit bir hesapla yaklaşık ortalama 280- 300 bin ton fındık üretimine denk düşmektedir.

 Fındık üreticisi köylü, 2009 yılında hasat ettiği 300 bin ton fındığın altın değerinde olduğunu 2010 başında görecektir..

FINDIK ÜRETİCİLERİ, ÜRÜNÜNÜZÜ ACELE PAZARA GETİRMEYİN.

Fındık üreticileri bu nedenlerden dolayı, 2009 yılı ürünlerini Eylül ayında hemen pazara indirmemeleri gerekmektedir.

Şu anda ceplerimizdeki parasızlık krizi var, fındığı hemen pazara getirmeden durmak mümkün değil diyenler, haklı olarak, amelesi, patozcusu, talebesi, bakkalı, fırıncısı, herkes para bekliyor, ama olsun, herkes zamanı altmış gün durdursun, borç ödemesin, kimse kimseden alacağını vereceğini lütfen istemesin, biraz direnelim, pes etmeyelim.

 FINDIK TÜCCARLARI ve ALİVRECİLER ÇAKTIRMIYORLAR, AMA PANİKTELER.

Fındıkçılar, 280 -300 bin tona gerileyen fındık üretim rekoltesinin farkındalar, bu yüzden piyasadaki fındığın anormal fiyat artışını önlemek için sessiz ve derinden, TMO"nun yağlık adı altında piyasaya fındık pompalatmak için son hızla lobilerde gizlice kulis yapıyorlar.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker\'in \'\'TMO stoklarında bulunan 535 bin ton fındığın tamamının yağlığa ayrılacağı, piyasaya satılmayacağı\'\' yönündeki açıklaması çok olumludur.

Tabii, Karadeniz"de milyonlarca fındık üreticisinin 2012"de AKP"ye kuvvetli bir seçim hezimeti yaşatmasını istemezlerse; siyasi iktidarın vekilleri ve bakanları, tercihlerini köylüden üretenden yana kullanmaları gerekecektir. Yoksa AKP, 2012 seçiminde Karadeniz"de sandığa gömülecektir.

 

Fındık tüccarları, siyasi iktidarın vekillerinden ve TMO"dan destek bulamazlarsa siz üreticilerin kapılarına kadar gelip,5-6 liradan fındığınızı isteyecek, unutmayın, Fındığımızı hemen satmaya götürüp teslim etmesek, tüccarlar, fındık gerçek fiyatı olan 10 TL.ye kadar alım fiyatını çıkarmaya karalılar.

Aynı bu tüccarlar, 2003 yılında 7 milyona kadar fındık aldı, depolarda yıllanmış eski küflü çürük fındıkları ihraç ettiler o yıllarda,bunları kimse unutmadı.

2009"da fındık altın yılını yaşayacak, yeter ki tezgaha gelmeyin,malınızın değerini bilin,hemen götürüp satmayın,iki ay direnin.

HER TÜRLÜ BORCUNUZU ÖDEMEYİ BİR İKİ AY ERTELEYİN ve BEKLEYİN…

Hiç olmazsa, 60-70 gün, dişinizi sıkın, geçen sene 4,5 TL fındık parası alacağız diye 450 bin ton fındığınızı TMO"ya vermek için Mart ayına kadar evlerinizde beklettiniz, parasını almak için Ziraat Bankası kapılarında sabahladınız,

yerel seçim olmasa hükümet peşin ödeyeceğim diye aldığı fındığınızın bedelini 5-6 ayda kesintilerle ödedi,o zaman 1,5- 2 TL fark almak için çekmediğiniz çile kalmadı,

Doğulu TMO eksperleri karşınızda gerine gerine fındığınızda randımandan , nemden kesti, geri yolladı, hakaret etti, gıkınız çıkmadı, sırf 1,5- 2 TL fark almak için nelere katlandınız,

Mart ayına kadar çoğunuz TMO"dan para almak hayaliyle aç arık gezdiniz, yapmak istediğiniz çoğu işlerinizi parasızlıktan yapamadınız.

Şimdi, hükümetçe hayatınıza bir gecede sokulan TMO,tekrar bir gecede çıktı,gitti Fiskobirlik"te yok edilip,imha olmuş vaziyete getirildi.

Sonuçta, yalnız ve güçsüzce tek başınıza bırakıldınız..

 KASIM ARALIK AYLARINDA FINDIK FİYATLARI TAVAN YAPACAK..

Adına serbest piyasa denilen bu vahşi kapitalizmin kolları arasında sıkışan güçsüz üreticiye bu yılda az ama para edebilecek derecede değerli ürün vererek Allah size yardım etti,

 tabii elinizdeki altın madeni olabilecek fındığınızın değeri olan 7-8 TL.yi bulmadan hemen koşa koşa pazara indirmezseniz...

Direnelim, şu fındığı hemen indirmeyelim.

Bir iki ay fındığı pazara geç indirelim.

Buna direnebilirsek fındık gerçek fiyatı olan 10 TL.ye kadar Kasım Aralık aylarında ulaşacağını bu işin uzmanları ifade ediyorlar.

Karar sizin..

Önceki ve Sonraki Yazılar