2008'deki Ordu Vergi rekortmenlerine bakın...

2008'deki Ordu Vergi rekortmenlerine bakın...

Demek ki ; bizim il merkezine yakışan buymuş, ne yapalım, hepimize ders olsun diyeceğiz, ama kimseden tepki yok, utanma yok nasılsa herkes memnun, öyleyse yola devam…

2008"de Ordu"daki kuruluşların vergi sıralamasına bakın!
Ordu"da 2008 yılının kurumlar vergi rekortmenleri açıklandı.


Vergi rekortmeni kurumlarımıza şöyle bir göz gezdirdik.

Vay, be o da ne? Ordu Merkez yine suskun, kimse ortalarda yok..

Nerede Soya Fabrikası, Çotanak yağı üreten, şampuancılar, marketçiler,

Nerede? Vergi, sigorta, iş, aş denince “tıs” yok!

Oteller zinciri ile Ordu turizmine damgasını vuran, Karlıbel turizm nerede?


Ordu ve Karadeniz ekonomisinin lokomotifi, Mili ürün diye öğündüğümüz, ihracatı ile ülkemize yılda 1,5 veya 2 milyar dolar döviz girdisi sağlayan , fındıkta katma değer üreten sanayicilerimizin bu sene oluşan zararları yüzünden vergi rekortmenleri listenin ilk sıralarında adları pek gözükmüyor.


Tarım ürünümüz fındıkla iştigal eden, Gürsoylar, Poyrazlar, Karlıbeller ve daha aklımıza adı gelmeyen anlı şanlı bir sürü sanayicinin kurumları ne kadar vergi ödemişler, lütfen tek tek açıklasınlar...

2 milyona köylüden aldığı fındığın, kabuğunu kırıp, satan bu sanayiciler, ne kadar gider, ne kadar masraf veya zarar gösterdiler ki, vergi sıralamasına kurum olarak ortaya çıkmamayı becerdiler?...

Aramızda dürüstçe çalışan saygıdeğer muhasebecilerin çok büyük bir kesimini tenzih ederek söylüyorum, yanlarında çalışan bazı özel vergi uzmanı elemanları sayesinde 2 milyona köylüden aldığı fındığın, kabuğunu kırıp, satan bu sanayiciler ne kadar gider, ne kadar masraf veya zarar gösterdiler ki, vergi sıralamasına kurum olarak ortaya çıkmamayı becerdiler...

Eşlerinin, kendilerinin ve çocuklarının altında son derece lüks (4x4) ciplerle aramızda vızır vızır tur atan bu zengin tayfasının devlete vergi, sigorta vermeye gelince, ne yazık ki ortada gözükmüyorlar.


Ordu gibi birçok vilayete kalkınmada öncelikli yörelere verilen hibe desteği avantajlarını dibine kadar kullandıkları herkesçe bilinen bu tiplerin, iş ve istihdamda olduğu gibi vergi ahlakından da yoksun oldukları bu seneki rekortmenler listesinde ortaya çıktı.

Ordu Defterdarlığından yapılan açıklamaya göre, Ordu"da 2008 yılının kurumlar vergi rekortmenlerinde Ordu merkezden hiçbir kurum yok.

Karadeniz Tüp gazcılar ve Turna gazcılar, bol bol konuşan sanayici büyüklerimizin sesleri devlete vergi deyince susmuş.

İlk iki sıra Ünye'den çıkmış.

Ünye Çimento 19 milyon 087 bin lira ilk sırada yer almış. İkinciliği yine Ünye"den Karadeniz Gemicilik tersanesi almış. Üçüncülüğü de Ordu merkezde başka komşu illerden gelerek çayı paketleyen tesisleri kurup hızla büyüyen Doğuş çay almış.

Diğer sıralamalar ise şöyle olmuş.

Hareketli ilçemiz Fatsa"da Çınar Sağlık hizmetleri adıyla özel sağlık hizmeti veren bir hastane ödeyeceği vergisini namusuyla bildirmiş.

Yine Ünye ilçesinde Cevizdere kenarındaki tesislerinde Rus kömürünü eleyerek, torbalayan Atik kömür dürüstçe hakkı olan vergisini devletine bildirmiş.

Fatsa da aynı şekilde kömür işi ile iştigal eden Kale kömür vergi listesinin beşinci sırasına oturmuş.

Nihayet, Ordu merkezinde bir vergi ödeyen kurum listeye girebilmiş.

O da yıllardır TEDAŞ"ın taahhüt işlerini yapan Yusuf Hartamacı"ya ait Elsan Mühendislik yedinci sırada vergi rekortmeni olmuş...

Devletle çalışan ve mecburen fatura keserek veya hak ediş alarak alacağını devletten alan diğer müteahhit firmalar gibi Ordu"da EMAR alanında bir tekel olan Ordu özel EMAR Merkezi sekizinci vergi veren olmuş.

Peşinden bir Ünyeli İnşaat firması olan Müteahhit Ünye Anatolia Yapı ortaya ilk kez çıkmış.

Yine onuncu sırada, komşu illerden gelip fındık ticareti Trabzon kökenli Oltan Fındık vergi listesinde yer almış.


Ordu Merkez bu gidişle bitik ve terk edilmiş bir enkaz kasabası haline gelecek ...


Ordu il merkezimiz, bu daralan ve küçülen ekonomisiyle, bu tip bencil iş adamlarıyla, bu şekildeki istihdam ve kalkınma planlarıyla her geçen gün daha fazla gerileyerek ve hızla göç vererek,üç beş seneye kalmaz,yakında Ünye ve Fatsa"dan dahi aşağılarda bitik ve terk edilmiş bir enkaz kasabası haline geleceği açıkça yukarıdaki vergi listesinden de görülüyor.


Zaten, maydanozdan, çoraba, külottan, televizyona, kitaptan, parfüme, ayakkabıdan, ampule kadar, bütün 3.sınıf uzak doğu mallarını düşük fiyatta satan ve her sokak başında mantar gibi türemeye hızla devam eden uluslararası menşei belirsiz market zincirlerinin rekabetine dayanamayan Ordu" lu yerli ve küçük bakkal, manav, kasap, tuhafiyeci, kitapçı vb. her gün kepenk kapatıyor.

Devletten korkmadan cayır cayır, tefecilik yapanları aramızda adam diye, sanayici tüccar diye itibar gösterirsek, sonra daha çook vergi rekortmenlerinin kazalarımızdan çıkmasını imrenerek ve yutkunarak seyrederiz.


İlimizde dikkat çekecek boyutta her geçen gün çoğalarak iflas eden, intihar eden bir sürü esnafın olduğu yerde ne vergisinden, ne rekortmeninden bahsedecek ki bu devlet..

İnsanları, bir çuval una, bulgura, buzdolabına, doğrudan gelir desteği adı altında 50-100 TL.lik sadakalara, yanmayan toz kömürlere alıştıranları ve “Sadaka vermeyi Müslümanlıktandır.” diye öğüt verenleri iktidara öylece koşturarak sırtımızda taşırsak, ne Allah"tan, ne Devletten korkmadan cayır cayır, tefecilik yapanları aramızda adam diye, sanayici tüccar diye itibar gösterirsek, sonra daha çook vergi rekortmenlerinin kazalarımızdan çıkmasını imrenerek ve yutkunarak seyrederiz.


Demek ki ; bizim il merkezine yakışan buymuş, ne yapalım, hepimize ders olsun diyeceğiz, ama kimseden tepki yok, utanma yok nasılsa herkes memnun, öyleyse yola devam…

Önceki ve Sonraki Yazılar