ÇATALPINAR İLÇESİNDE YAPILACAK OLAN İHALE

ÇATALPINAR İLÇESİNDE YAPILACAK OLAN İHALE

ORDU ÇATALPINAR İLÇESİ"NDE SEÇİMİ ETKİLEYECEK İNŞAAT MALZEMESİ DAĞITIMIDA YSK" YA GÖRE ŞU ANDA SUÇ DEĞİLMİ?

06.02.2009 tarihinde Çatalpınar kaymakamlığında yapılacak olan bu ihale bünyesinde 20 gün içinde teslim alınacak olan (“59300 Kg, Demir 5350 torba Çimento, 56000 Adet 13.5´luk Tuğla , 6100 Adet, Kiremit, , 1230 torba Kireç, 742 M3 Çakıl, 346 M3 Kum, 211 adet Pres kapı, 147 Adet plastik Pencere(150x150 Isıcam ve Akseauar Dahil) , 40 M3 Çatı Kerestesi , 2 M3 Döşeme Tahtası”) malzeme, “Fakir ve Muhtaç Ailelere” seçim öncesi dağıtılacak..
Bu arada diğer illerde de benzer uygulamalar yüzünden ortalık karıştı ve tartışmalara son noktayı Yüksek Seçim Kurulu koydu. Çatalpınar"da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu"na göre faaliyette bulunan mevcut vakıfın, seçmen oyunu etkileyebilecek bu girişimleri Seçim Kanunu"nun 151. maddesi, 61. maddedeki yasağa giriyor ve yapılan işlem suç teşkil ettiğini,YSK"da net bir şekilde açıklıyor.. Aşağıdaki satırları bir bir okuyun şimdi ne diyeceksiniz bakalım, buyurun:
Yüksek Seçim Kurulu, bu tarz yardımların Anayasa ve Seçim Yasası"na aykırı olduğuna karar vererek, şöyle dedi:
"Bu yardımlar Anayasa ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun"un 61. maddesindeki seçimin başlangıç tarihinden itibaren (1 Ocak) "vatandaşın oyunu etkileyecek şekilde" üçüncü şahıslar, kurum, kuruluşlar aracılığıyla hediye-eşantiyon dağıtılmasını yasaklaması, 63. maddedeki "memurların tarafsız davranması ve siyasi faaliyetlerde bulunmaması" düzenlemesine aykırıdır. Bu yardımların, seçmen oyunu etkilemeye yönelik olduğu ve Anayasa"nın 67. maddesinde öngörülen, seçimlerin serbestliği ve eşitliği ilkelerine uygun düşmediği açıktır."
Oybirliğiyle alınan kararda, siyasi partiler, belediyeler, bağımsız adaylar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu"na göre faaliyette bulunan vakıfların, seçmen oyunu etkileyebilecek girişimlerde bulunmamaları gerektiği, aksi halde savcılıklara suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. YSK, Tunceli"deki yardım dağıtımı için özel olarak suç duyurusunda bulunma kararı almadı. YSK yetkilileri, savcılıkların Seçim Kanunu çerçevesinde yasaya aykırı yardımlarla ilgili resen soruşturma yürütmesi gerektiğini, YSK"nin gerekli gördüğü zaman suç duyurusunda bulunacağını belirttiler.
Seçim Kanunu"nun 151. maddesi, 61. maddeki yasağa rağmen kanuna aykırı hediye-eşantiyon dağıtmayı altı aydan bir yıla kadar hapisle, 152. maddesi "Haksız oy teminini" 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırıyor.
O halde ” Çatalpınar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı” diye bir kuruluş, Çatalpınar Kaymakamlığının himayelerinde “Fakir ve Muhtaç Ailelere İnşaat Malzemesi Alımı” ihalesi açarak, tam yerel seçim öncesi 06.02.2009 tarihinde kasabada deyim yerindeyse “bir seçim sadakası” dağıtmayı planlıyorlar.. Eğer ihale iptal edilmezde yardımlar ilçede yapılırsa, YSK yetkilileri ve ilgili savcılıklar, Seçim Kanunu çerçevesinde yasaya aykırı bu yardımlarla ilgili resen soruşturma yürütmesi gerekmektedir. Yetkilileri buradan uyarıyoruz.
Şu ortamda etik olmayan ve zamansız "Haksız oy teminini” ne yönelik Çatalpınar ilçesindeki “Fakir ve Muhtaç Ailelere İnşaat Malzemesi Alımı” ihalesi iptal edilmeli ve seçimden sonra Ordu ili bazında daha geniş bir çalışma yapılarak ihale il çapındaki tüm yoksul aileler için ileri bir tarihe ertelenmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar