Doç. Dr. Birol ERTAN

Doç. Dr. Birol ERTAN

TÜRKİYE CUMHURİYETİ FESHEDİLDİ !!!

Farz edelim ki, Türkiye Cumhuriyeti feshedildi? Hükümet toplandı ve (Allah Korusun) Türkiye Cumhuriyeti’nin feshedildiğini ilan etti. Bu durum karşısında ülkemizin önemli kurumları ve kişilerinin olaya yönelik açıklamaları ne olabilir? Gelin, bir düşünce fırtınası yapalım ve Türkiye Cumhuriyeti’nin feshedilmesi kararına karşı kimin ne söyleyebileceğini tahmin etmeye çalışalım.

 

*** 

Dünyada ve ülkemizde değişim ve dönüşümün hız kesmeden beklenmeyen yenilikler yaratmaya devam ettiği günümüzde tarih, bir döneme şahit olmamızı sağlıyor. Bu arada, her sıkıntılı dönem de kendi mizahını yaratmaktan geri kalmıyor. Türkiye, son bir aydır sıkıntılı bir dönem yaşasa da döneme özgü mizahını yaratarak tarihe renkli sayfalar kazandırıyor. Yaşadığımız dönem, yalnızca mizahını değil, kendi edebiyatını, söylemini ve sloganlarını da yaratarak ilerliyor.

 

Elbette ki, yazının başlığı, hiçbirimizin arzu edebileceği bir durum değil. Türkiye Cumhuriyeti feshedilmedi ve asla da hiçbir güç tarafından ortadan kaldırılamaz. Bu yazıda yapmaya çalışacağım, acınacak durumumuzu ortaya koymaya çalışacağımız bir gülmece denemesi.

 

Biraz açayım. Bu makalemde yapmak istediğim, en olağan dışı bir olay karşısında ülkemizdeki kurum ve kişilerin olaya tepkilerinin ne olacağına ilişkin öngörülerde bulunmak. Bu öngörülerin, ülkemizin içinde bulunduğu durumu anlamak ve kurumların bakış açısını ortaya koymak açısından çok yararlı olacağına inanıyorum. Bu durumun, son dönemde patlama yapan ülke mizahına da küçük bir katkı olacağına da inanıyorum.

 

Farz edelim ki, Türkiye Cumhuriyeti feshedildi? Hükümet toplandı ve (Allah Korusun) Türkiye Cumhuriyeti’nin feshedildiğini ilan etti. Bu durum karşısında ülkemizin önemli kurumları ve kişilerinin olaya yönelik açıklamaları ne olabilir? Gelin, bir düşünce fırtınası yapalım ve Türkiye Cumhuriyeti’nin feshedilmesi kararına karşı kimin ne söyleyebileceğini tahmin etmeye çalışalım.

  

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN FESİH KARARINA KARŞI DEĞİŞİK KURUMLARIN VE KİŞİLERİN AÇIKLAMALARI :

 

Başbakan Tayyip Erdoğan : Türkiye Cumhuriyeti’nin fesih kararının temel nedeni, köhnemiş CHP anlayışıdır. Eğer CHP’nin engelleyici tavrı olmasaydı bu fesih kararı da olmazdı. Bu sonucun CHP nedeniyle olduğunu bütün halkımıza ilan ediyorum. Sorunun çözümü sandıktan geçer. Sandıkla gelen, sandıkla gider. Bize oy veren % 50’nin evlerinde kalmalarını rica ediyorum.

 

Hükümet : CHP’nin tek parti dönemi anlayışını devam ettirmesi ve Hükümetin her işlem ve eylemine karşı provoke eden yaklaşımları nedeniyle güzel ülkemizin fesih kararı istemeyerek de olsa ilan edilmiştir. Kemalist grupların hükümeti yıkmaya dönük anarşist eylemleri ve 1930 model CHP anlayışı devam ettirildiği sürece ülkemizin feshi gibi kararlar yanında, vatandaşlarımızın başına daha çok büyük felaketler de gelebilecektir.  

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: CHP olarak bu sonucun Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel kararı olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanı Gül’ü, acilen devreye girmeye ve soruna çözüm bulmaya davet ediyoruz. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’den çok acil randevu talep edilmiştir.

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli : Türkiye Cumhuriyeti’nin kaldırılmasını destekleyen ve protesto eden göstericilerin içinden bir kısmının MHP Bayrağı açmasını şiddetle ve nefretle kınıyorum. Bunu yapanlar kısa zamanda belirlenmeli ve en ağır biçimde cezalandırılmalıdır. MHP, bu olayda taraf değildir. MHP’liler sokaktan uzak duracaktır.

 

BDP Yetkilisi : Bu gelişme konusunda İmralı ve Kandil’in düşüncelerini öğrenmeye çalışıyoruz. Öğrendiğimizde açıklama yapacağız.

 

PKK : Güzle bir gelişme. Ancak yeterli değil. Daha ileri adımlar atılmasını bekliyoruz. Yoksa, silahlı mücadeleye geri dönebiliriz.

 

TBMM Başkanı : Alınan kararın Anayasaya ve yasalara uygun olduğu görülmüştür.

 

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç : Çok duygulandım. Gözyaşlarımın nedeni bundandır.

 

Fetullah Gülen : Her canlı bir gün ölümü tadacaktır. Bize gönül verenlerin ve günde beş defa huzur-u kibriyada iki büklüm olanların yapması gereken; başkaları kırdıkları halde bile kırılmamak, darıltacak şeyler yaptıkları halde dahi darılmamak ve illa bir şey denecekse “Yüce Rabbim, bizi de ıslah eyle, onları da ıslah eyle!” deyip ıslah duasında bulunmaktır. Amin.

 

Adalet Bakanlığı : Yapılan adalete, hukuka ve yasalara uygundur.

 

Dışişleri Bakanlığı : Bu karar, Türkiye’nin bölge lideri olmaktan çıkarak küresel bir aktör olmaya başladığının kanıtıdır.

 

İçişleri Bakanı Muammer Güler : Eğer uygunsuz bir durum tespit edilirse idari soruşturma açılacaktır.

 

İstanbul Valisi : Türkiye Cumhuriyeti’nin fesih kararına üzülenlerin yanında olmak, onlarla ağlamak ve onlarla gülmek istiyorum. Asla polis müdahalesi de olmayacaktır.

 

Ana Akım Medya : Türkiye Cumhuriyeti’nin feshedildiğine ilişkin bir duyum alınamamıştır. Biraz sonra …

 

ABD Başkanı : (Elinde tenis raketiyle) Hükümetin yanındayız, demokrasi içinde her konu çözülür. Barışçıl gösterilere daha hoşgörülü yaklaşmak gerekir.

 

AB Yetkilisi : Bu durumun Türkiye ile yapılan tam üyelik görüşmeleri açısından büyük bir engel teşkil ettiği anlaşılmıştır. Görüşmeler çıkmaza girebilir.

 

Nihat Doğan : Otuz dakikada siyasi hayatınızı bitirmezsem namerdim. Konu neydi?

 

Orhan Gencebay : Gönül kırmak hoş değildir. Türkiye bizimdir, Hükümet bizimdir, vatandaşlar başımızın üstündedir, rahatsızlığım nedeniyle bugün daha fazla açıklama yapamayacağım.

 

Kadir İnanır : Bu karar bizi motive etmiştir. Tamam mı lennn !

 

Hülya Avşar : Bir şey söylesem yanlış olur, bir hareket yapsam yanlış anlaşılır. Ben en iyisi klasik hareketimi yapayım (muhabir arkasına bakmadan kaçar).

 

Acun Ilıcalı : Yeni bir yarışma programı hazırlıyorum. Survivor'da hangi ismin kazanacağı yönünde bir tahminim de bulunuyor. Ama sakın sormayın, söylemem.

 

Melih Gökçek : Bundan sonraki adım, CHP’nin feshedilmesi olmalıdır. Bu konunun, Twetter mesajlarıyla takipçisi olacağım. BBC muhabiri vatan haini ve ajandır.

 

Red Hack : Türkiye Cumhuriyeti’nin feshedildiği Bakanlar Kurulu toplantısı tutanaklarını ve konuşmaları yayınlayacağız.

Bekleyin.

 

CNN Türk : Telefonda penguen sesi duyuluyor ve telefon kapanıyor.

 

Başbakan’ın Başdanışmanı : Bu konuda Kandil ne der biliyorum. Başbakanımızı yedirmeyiz,

Önceki ve Sonraki Yazılar