BAYRAM BEY HAVAALANI

1964 yılından bu yana mücadelesi verilen Ordu ve Giresun’a ortak hizmet verecek havaalanı konusunda hiç şüphe yok ki birçok ismin emeği vardır. Arif Hikmet Onat, Şadi Pehlivanoğlu, Ferda Güley bu işin mücadelesini ilk veren isimlerdir. Daha sonrasında ise gerek Ordu gerek Giresun’dan çok sayıda isim yıllarca bu mücadelenin içinde olmuştur. Ama yıllarca süren bu mücadelenin taçlandırılması ise bugünkü hükümete nasip olmuştur. O yüzden gün gelip tarihin bu konudaki hak teslimi söz konusu olduğunda hiç şüphe yok ki en büyük pay da bugünkü hükümet ve onun temsilcilerinin olacaktır.

Düzgün terazi de hakkaniyet bunu gerektirir.

Ve isim konusunu da bu terazi de tartmak gerekir.

Anlaşılan o ki havaalanın adı konusunda tartışmalar ileriki günlerde yoğunlaşacak. Doğal olarak değişik öneriler gelecektir.

Önerilerin kimi şahıs adları, kimi bölge kaynaklı yer adları olacaktır.

Ama sonuçta bu havaalanın sahibi olacak Ordulular ve Giresunluların çoğunluğunun ortakça benimsediği bir ad uzun yıllar kalıcı olacaktır.

O yüzden havaalanına verilecek ad her şeyden önce ileride değiştirilmesi muhtemel bir ad olmamalıdır. Çünkü maalesef ülkemizde bu durum sıkça yaşanmaktadır. Nedeni ise günübirlik düşüncelerin temelsizliğidir.

Eğer böyle olunmasını  istemiyorsak yıllarca mücadelesi verilen bu havaalanının adını da iyi düşünerek vermekte fayda vardır.

Mesela bizim bu konudaki önerimiz “Bayram Bey” adıdır.

Gerek Ordulular gerek Giresunlular için bu ismin anlamı büyüktür.

Çünkü Karadeniz topraklarını 14. asrın sonlarından itibaren onlara yurt yapan Bayram Bey’in Hacıemiroğlu beyliğidir. Ve bugün hem Ordu hem Giresun bu beyliğin mensubu boy, oymak, aşiretlerin mensubudur. Üstelik bugünkü Ordu ve Giresun topraklarının büyük bölümü uzun yıllar“Bayramlu” olarak anılmıştır.

Bizce “Bayram Bey”  adının bu havaalanına verilmesi aynı zamanda kültürel ve tarihi kimliğimizin her yolculuğumuzun başlangıç ve bitişinde bizi karşılamasıdır.

Daha da önemlisi eğer bir hak söz konusu ise Ordu ve Giresun için Bayram Bey’in adından fazla hiç kimse bu hakka sahip değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.