İlk Adım Anıtında Vahim Hata! (İSPAT-İSABET)

Bazı hatalar vardır görmezden gelinebilir. ‘‘ Hatasız kul olmaz’’ der geçebilirsiniz. Ancak bazı hatalar vardır ki görmediğiniz de siz hatalı olursunuz.

20717Tıpkı 2007 yılında Ordu sahiline dikilmiş ‘‘İlk Adım Anıtı‘‘nın mermer kitabesinde yer alan Atatürk’ün Ordu konuşmasına ait metindeki gibi…

Zaten Atatürk’ün Ordu konuşması 1924 yılında Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin büyük bir ihtimalle gazeteye telgraf çekerken yaptığı hatalardan sonra ortaya çıkan bir metnin özellikle rahmetli Sıtkı Çebi tarafındankullanılması sonucunda hatalarla doluydu. Son yıllara kadar da bu konuşma metni Atatürk’ün Ordu konuşması olarak verilmekteydi. Ama şimdilerde bu metin acizane bizim de gayretlerimizle düzeltilmeye başlandı. Mesela şu anda bile Atatürk’ün Ordu konuşması,

Belediyenin sitesinde:

‘‘Muhterem Ordu Ahalisi!

Hakkımda gösterdiğiniz samimi tezahürat bende derin hissiyat bıraktı. Bu şuurlu tezahüratınızla Türk milletinin bütün cihan muvacehesinde ilelebed yaşayacağını bir daha ispat etmiş olan sizin samimi çehreleriniz ve sevimli gözleriniz karşısında günlerce kalmak ve sizinle samimi hasbihallerde bulunmak isterdim. Fakat ciddi bir sebep buna manidir. İnşallah samimi ve sevimli muhitinizi tekrar ziyaret ederim. Allahaısmarladık.”

olarak yer alırken,

Valiliğin sitesinde ise:

Muhterem Ordu Ahalisi,

Hakkımda gösterdiğiniz samimi tezahürat bende pek derin hissiyat bıraktı. Maalesef ciddi bir sebep aranızda fazla kalmama mani oluyor. Bunun için müteessirim. Fakat vaat ediyorum; ilk fırsatta aranızda daha fazla kalmakla bu teessürü izale edeceğim. Gönül arzu ederdi ki burada günlerce kalayım ve sevimli köylerinizi temaşa ile zevk alayım.

Arkadaşlar!

Sizin gibi şuurlu bir millete malik olan bu devlet, bütün cihana karşı iftihar etmek hakkına maliktir. Büyük teessürlerle sizden ayrılıyorum. Fakat vaadimi yaptığım zaman bu teessürlerim zail olacaktır. Allahaısmarladık."

olarak yer almaktadır.

Hangisi doğru?

Doğru olan Valiliğin sitesindeki metindir.

Çünkü bu metin 21 Eylül 1924 tarihinde Hakimiyet-i Milliye Gazetesinde yayınlanmış metindir. Çünkü Hakimiyet-i Milliye o zamanların yarı resmi yayın organıdır ve Atatürk’ün gezi notlarını ve konuşmalarını en doğru şekilde vermektedir. Ve bu metinler asıl kabul edilmektedir. Belediyenin sitesindeki metin ise o zamanki Cumhuriyet Gazetesi muhabirinin telgraf çekerken yaptığı hatalarla doludur.

Çünkü Atatürk ‘‘…sevimli gözleriniz karşısında günlerce kalmak ve sizinle samimi hasbihallerde bulunmak isterdim‘‘ diyecek kadar bozuk ve anlamsız bir cümle asla kurmazdı. HalbukiAtatürk sevimli köylerinizi demişti ama muhabir acele ile köylerinizi gözlerinizi diye gazetesine telgraf çekmişti. Doğrusu şöyleydi:

Gönül arzu ederdi ki burada günlerce kalayım ve sevimli köylerinizi temaşa ile zevk alayım.

YA İLK ADIM ANITINDAKİ METİN…

Cumhuriyet Gazetesi muhabirini de aratacak türden hatalı.

Üstelik daha 2007 yılında her türlü bilgiye en kolay şekilde ulaşılabilecek bir çağın yıllarında.

Yine ÜSTELİK KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI BAŞTA OLMAK ÜZERE, İKİ BAKANIN, BELEDİYE BAŞKANININ, VALİNİN VE TÜRKİYENİN EN BÜYÜK MEDYA PATRONUNUN AÇILIŞINA KATILDIĞI VE ORDU İÇİN GERÇEKTEN ÖNEMLİ BİR ANITIN MERMER KİTABESİNDE BÖYLE BİR HATA!

Bu kitabeyi yazan mermerciyi anladık da…

Bu hatayı bu güne kadar göremeyen başta bize de…

Şükür olsun ki bu yıl görebildik.

Önce benim yüzüm kızardı.

YAHU HADİ GEÇTİK METNİN ASLINI YANLIŞ YAZDINIZ BARİ YANLIŞI DOĞRU YAZAR İNSAN.

‘‘…Bütün cihan muvacehesinde ilelebed yaşayacağını bir daha ispat etmiş olan...‘‘ cümlesindeki

‘‘İSPAT‘‘ Nasıl ‘‘İSABET‘‘ yazılır da kimse bunu görmez. Üstelik bunca yıl ve yine üstelik bu vahim anlam bozukluğu İngilizce de yazılır.

Önce ben utanıyorum. Sonra kim utanırsa utansın ve bu hatayı yapanlar derhal gereğini yapsın…

ATAM! BİR DAHA GELECEĞİM DEMİŞTİN YA NEDEN GELMEDİĞİNİ ŞİMDİ DAHA İYİ ANLIYORUM....

20718

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.