RUSUMAT 4 ORDU’YA NE ZAMAN GELDİ ?

Milli Mücadele yıllarında Ordu sahilinde Yunan gemilerinin taarruzundan kurtulmak için kendini batırıp tekrar yüzdüren Rusumat 4 nolu geminin hikayesi her yerde yer aldığından tekrar yazmaya gerek görmüyoruz.

Ama özellikle bir husus var ki burası mutlaka açıklığa kavuşturulmalı.

Rusumat 4’ün Ordu’ya gelişi ve kendini batırışı hakkındaki tarih çelişkisi.

Kimi kaynaklar da Rusumat’ın Ordu’ya gelişi, 17 Temmuz ve kendini batırışı 19 Temmuz olarak verilirken bazı kaynaklar da 17 Ağustos olarak verilmiştir. Bu kaynaklardan bilgi alanlar ise bilginin doğruluğunu diğer kaynaklarla karşılaştırma imkanına sahip olmadığından kendileri de öylece sunmuşlardır.

Mesela Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün sayfasında yer alan bilgilerde Rusumat’ın Ordu’ya gelişi 17 Ağustos tarihlidir…

Ancak daha ciddi kaynaklara ait belgelerde (Atese Arşivleri) bu tarih aslında 17 Temmuz’dur. Yani arada bir ay fark var.

Yine Rusumat 4 konusundaki araştırmalara yıllarını vermiş ve bu konuda belgesel çalışmalarını da yürüten Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Sayın İbrahim Dizman da Rusumat’ın Ordu’ya geliş tarihi olarak 17 Temmuz’u tarih olarak vermektedir.

İbrahim Dizman hocamızın bu karmaşayı gidermesi yönünde yakın zamanda bir açıklama yapmasının önemli olacağına inanıyorum.

Çünkü Rusumat 4 olayı, Ordu tarihinin öyle ya da böyle birçok kaynakta yer almış önemli bir olayı. Ve böyle bir olay bizce artık bir anma haline dönüştürülmeli. Rusumat’ın Ordu sahilinde kendini batırdığı ve tekrar yüzdürüldüğü, denizcilik tarihi ve savaş tarihinde ender olan bu olayın yıldönümünde hem Milli Mücadele’yi tekrar yaşamak hem de Milli Mücadele kahramanlarını anmak Ordu’ya yeni bir etkinlik de kazandıracaktır.

Yeter ki Temmuz mu ya da Ağustos mu ona karar verelim.

Bu konu da en doğru tarihi ise İbrahim Dizman Bey verecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.